Nieuws Actueel

Tetra Pak legt nieuw sociaal plan voor

Rik Nizet 12 mei 2014

Verpakkingsproducent Tetra Pak heeft vakbonden zondag een nieuw sociaal plan voorgelegd voor de werknemers die hun baan verliezen door de sluiting van de fabriek in Moerdijk. Met het verbeterde plan hoopt de Zweedse multinational acties van werknemers deze week te voorkomen.Lees ook:Tetra Pak sluit deuren

Vakbonden CNV Vakmensen en FNV Kiem gaven Tetra Pak vrijdagavond tot zondag de tijd om met een beter plan te komen. Daarbij werd niet uitgesloten dat werknemers maandag al gaan staken als er geen ruimere vergoeding zou worden geboden.

In beraadVolgens Tetra Pak komt het nieuwe plan overeen met de eisen van de bonden. "Wij zijn overtuigd dat het huidige bod aan de behoeften van alle medewerkers voldoet en dat we spoedig tot overeenstemming kunnen komen'', stelde het bedrijf. CNV-bestuurder Arjan Huizinga liet weten dat de bonden het voorstel in beraad hebben genomen.

GoedkoperTetra Pak wil de productie uit Moerdijk verplaatsen naar fabrieken in Duitsland, Spanje en Servië, waar goedkoper kan worden gewerkt. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen minder fabrieken nodig, doordat de vraag naar kartonnen drinkverpakkingen daalt. Door de sluiting, die afhankelijk van het verdere overleg voor het einde van het jaar moet worden gerealiseerd, verliezen circa 215 werknemers hun baan.