Nieuws Actueel

Tetterende collega grote ergernis

Rik Nizet 4 maart 2015

Tetterende collega kantoor groot

Heb je last van in de telefoonhoorn tetterende collega’s? Je bent niet de enige. Een belabberde akoestiek staat in de top 5 van werkomgevingsaspecten waar het personeel het meest ontevreden over is. Werknemers klagen het meest over het binnenklimaat. Dit blijkt uit de CfPB Indicator voor 2015. CfPB staat voor Center for People and Buildings, een kenniscentrum dat zich richt ‘op de relatie tussen mens, werk en werkomgeving’. Het centrum doet onderzoek naar complexe huisvestingsvraagstukken. Het formuleren van de indicator is geen wassen neus. Het geeft de gemiddelde tevredenheid en ontevredenheid weer over 21 werkomgevingaspecten, die wordt gemeten door middel van WerkOmgevingsDIagnoses (WODI). Voor de indicator 2015 zijn 118 casestudies bekeken met in totaal 20.320 respondenten uit 45 verschillende organisaties (gemeten in 2007–2014).

ConcentratieCfBP over de indicator voor 2015: “De meeste onvrede is zichtbaar bij de aspecten binnenklimaat, concentratiemogelijkheden en privacy. Hier is gemiddeld het hoogste percentage medewerkers ontevreden over."

Comfort van de werkplek teltDe meeste medewerkers zijn juist tevreden over de aspecten bereikbaarheid van het gebouw, de communicatiemogelijkheden en het licht in de werkomgeving. Het meeste belang wordt gehecht aan het comfort van de werkplek, de bereikbaarheid van het gebouw en de concentratiemogelijkheden.

Andere aspecten uit de indicator waarover meer 50 procent van werknemers blij is zijn:

- Uiterlijk van het gebouw- Aangeboden faciliteiten in het gebouw- ICT voorzieningen- Positie van de ruimten tne opzichte van elkaar in directe omgeving- Openheid en transparantie.

Kleine pijnpunten zijn archief en opslagmogelijkheden, sfeer en uitstraling interieur en inbreng ideeën.