Nieuws Actueel

Teva sluit miljardendeal met botox-producent

Lotte Grimberg 27 juli 2015

Pillen medicijnen hand 1000

Het Israëlische farmacieconcern Teva heeft een deal gesloten met Botox-producent Allergan over de overname van diens divisie voor generieke medicijnen. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Met de overname is 40,5 miljard dollar (37 miljard euro) gemoeid. Allergan ontvangt bijna 34 miljard dollar in contanten. Bovendien krijgt het 10 procent van de aandelen in Teva, ter waarde van 6,75 miljard dollar.

Teva is 's werelds grootste producent van generieke medicijnen. Dit zijn geneesmiddelen waarvan de patenten zijn verlopen. Allergan werd eerder dit jaar overgenomen door branchegenoot Actavis. Het fusiebedrijf ging verder onder de naam Allergan.

Teva probeerde de afgelopen maanden zijn in Nederland gevestigde Amerikaanse concurrent Mylan voor tientallen miljarden dollars over te nemen, maar maakte maandag bekend deze overnamepoging te staken. Mylan verzette zich hevig tegen de overnamepoging.

Vorige week nog maakte de Stichting Preferred Shares Mylan bekend een beschermingswal te hebben opgetrokken om de overname door Teva tegen te gaan. De stichting hekelde onder meer het ,,vijandige karakter'' van de benadering door Teva.