Nieuws Actueel

Textielindustrie in Twente leeft op

Van onze redactie 23 juni 2015

Fablab frans nikkels

Hieronder innovatieve ‘textielondernemers’Versleten jeans wordt zachte handdoekZo op het eerste oog is het een handdoek zoals we die allemaal kennen. „Maar in dit exemplaar is twintig procent gerecyclede jeans verwerkt”, vertelt Peter Bos van Texperium. Het open innovatiecentrum voor textielrecycling in Haaksbergen heeft naar eigen zeggen een wereldprimeur. „Er wordt met deze handdoek 2.500 liter water bespaard. Het gerecyclede katoen kost 70 eurocent per kilo in plaats van de gangbare 2 euro. En de handdoek is gemiddeld vijf procent duurder, maar nog altijd goedkoper dan een fairtrade handdoek.” In zijn andere hand heeft Bos een marineblauwe pullover van WE Fashion voor 39,95 euro. De trui is gemaakt van 50 procent gerecyclede werkkleding, vervaardigd bij Texperium.De textielproducten zijn een voortvloeisel uit de Twentse Textielcirkel, een samenwerkingsverband tussen Twente Milieu, Het Goed, De Beurs en Texperium. Textielrecycling is een trend en ontwikkelingen gaan als een speer. Bos: „Drie jaar geleden hadden we deze handdoek niet kunnen maken. De innovatieve technieken veranderen snel, waardoor textielproductie grotendeels weer terugkomt naar Europa.”

Avondjurk nodig? Zet de printer maar even aanGrondstoffen raken op en textielconsumptie neemt toe. Met vooruitziende blik storten docent/onderzoeker Theresia Grevinga en Marijke Timmermans, verbonden aan lectoraat Smart Functional Materials van Saxion Hogeschool, zich op alternatieve productieprocessen. Kan textiel oplosbaar worden gemaakt? Zijn er nog alternatieven voor katoen? Is het mogelijk kleding te printen? Grevinga en Timmermans hebben hun oog laten vallen op de 3D-printtechniek. „Het past in de verduurzaming van de kledingsector: vraaggestuurde productie en geen afval”, zegt Grevinga.

De eerste onderdelen van hun met een 3D-printer ‘gebreide’ jurk liggen al op tafel. „Kijk, het is net een echt breisel. De soepelheid en structuur komen al aardig in de buurt, maar we zijn er nog niet.” Want de jurk van thermoplastische polyurethanen (TPU) moet draagbaar zijn en geen haute couture, zoals de ontwerpen van de bekende Iris van Herpen. Timmermans: „En dat heeft wat voeten in de aarde. Knopen, ritsen, verbindingen tussen panden: alles moet uit de 3D-printer rollen. De ontwikkelingen gaan zo snel, voordat we het weten printen we allemaal onze eigen kleding.”‘Slimme textiel’ maak je gewoon zelfLaser je eigen teenslipper of maak van je gewone gordijn een ‘slim’ gordijn. Fablab Enschede is de hightech openbare werkplaats waar iedereen de mogelijkheid heeft om een idee tastbaar te maken met behulp van digitale productiemiddelen: van lasermachine tot 3D-printer. „Schoenen, kleding, accessoires… We zijn het niet meer gewend om met onze handen te werken, maar het is allemaal veel makkelijker te maken dan je denkt”, weet Suzy de Groot van Fablab dat is gehuisvest in Saxion. „Dunne armbandjes maken we bijvoorbeeld al vanaf 7 euro.”

De dure machines zijn nu voor jan en alleman binnen handbereik. „Op de site www.thingiverse.com kun je inspiratie opdoen. Je verbaast je over de producten die al in 3D verschijnen.” Collega Ruben Timmers benadrukt dat de print- en lasertechniek niet nieuw is, maar dat er steeds meer toepassingen worden ontdekt. „De technieken bestaan al zo’n dertig jaar en de toepassingen zijn oneindig. Ook in de textielbranche, die zich heeft ontwikkeld tot hightech industrie. Dat realiseren we ons niet als we een kledingwinkel binnenlopen.”