Nieuws Actueel

The mysteries of Laura: crime in comedyjasje

Van onze redactie 21 februari 2015

Haar auto is een rijdende afvalberg vol lege voedselverpakkingen. En ze slobbert soep naar binnen terwijl ze in het mortuarium boven een lijk overlegt met de schouwarts. Maar na een wilde achtervolging schakelt ze wel koelbloedig een crimineel uit, door zijn oor eraf te schieten zonder zijn gijzelaar te raken.

Will & Grace Het zal voor de meeste kijkers even wennen zijn om Debra Messing in haar nieuwe rol te zien. De Amerikaanse actrice is immers vooral bekend van de comedy Will & Grace, waarin ze een met relaties worstelende vrouw speelt, die samenwoont met haar gay best friend. Die serie wordt sinds het einde in 2006 eindeloos herhaald op allerlei zenders, dus Grace verdween nooit uit beeld. Messing heeft zich erbij neergelegd, zegt ze. "Ik zal altijd Grace blijven. Dat accepteer ik en dat omarm ik."

Briljante rechercheur In The mysteries of Laura – een remake van een Spaanse serie – kruipt Messing in de huid van Laura Diamond. Zij is een stuntelige en slonzige, maar stiekem ook briljante rechercheur in New York, die haar verantwoordelijke baan combineert met een chaotisch gezinsleven. Haar grootste stoorzenders: een losgeslagen 6-jarige tweeling en een flamboyante echtgenoot (Josh Lucas, bekend van American psycho). Die laatste kan het vreemdgaan niet laten, maar wil evenmin scheidingspapieren tekenen.

Grappig Messing las het script en was verkocht. "Ik moest keihard lachen, dat was het belangrijkste. En de mix sprak me aan. Wilde achtervolgingsscènes, spanning rond moordzaken en tegelijkertijd heftige familieproblemen. Het is snel, grappig en dramatisch."

Laura is een vrouw naar haar hart. "Ze is verre van perfect, maar wel een gepassioneerde moeder. Haar kracht is dat ze altijd en overal de slimste is. Daarom wordt het gepikt dat ze in een joggingbroek en op oude gympies op haar werk verschijnt of dat ze eet op een plaats delict."

Ter voorbereiding op haar rol ging Messing op pad met een vrouwelijke rechercheur. "Ik mocht haar het hemd van het lijf vragen over haar werk. Het meest verrassende dat ik leerde, is hoe belangrijk humor is om in hun beroep de dag door te komen."

Daarmee raakt ze meteen het hart van de nieuwe Net 5-serie: The mysteries of Laura is een serieuze crimeserie en een comedy tegelijk. De humor zit vooral in het chaotische gezinsleven van Laura. Ze wordt op het matje geroepen bij het hoofd van de school omdat haar koters een klaslokaal onder de rode verf hebben gesmeerd. "Jullie kinderen zijn niet meer welkom", klinkt het onverbiddelijk. "Ho even", roept Laura. "Van mij hoeven ze niet wélkom te zijn, ik moet ze gewoon om acht uur kunnen droppen en om vijf uur kunnen ophalen."

The mysteries of Laura. Elke zaterdag dubbele afleveringen op Net 5, 20.00 uur.