Nieuws Actueel

The Simpsons vieren 25e verjaardag

Van onze redactie 16 december 2014

In 1987 was het gezin bestaande uit Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie voor het eerst te zien in The Tracey Ullman Show. Twee jaar daarna, op 17 december 1989, was de eerste aflevering te zien op de Amerikaanse televisie. En met succes; het licht ontspoorde en bepaald niet perfect getekende gezin uit het stadje Springfield viel bij het grote publiek in de smaak. Sterker nog, er wordt zelfs beweerd dat tv-zender FOX niet had overleefd zonder het succes van de gele tekenfilmfiguren.

Dankzij dat succes werd The Simpsons de tekenfilmserie bij uitstek die prime time werd uitgezonden in de Verenigde Staten. De grove humor, maar toch vaak aandoenlijke ondertoon zorgden ervoor dat kinderen en volwassenen genoten van de serie. Die plaveide de weg voor series als South Park en Family Guy, en boekte gaandeweg record na record.

Prijzen Zo is het de langst lopende 'geschreven' serie die op prime time wordt uitgezonden in de VS, de langst lopende animatieshow in Amerika en de langst lopende sitcom. Inmiddels zijn er 561 afleveringen uitgezonden en er zullen er nog veel volgen, zo beloofden de makers. Over vijf jaar willen zij het dertigjarig bestaan vieren, zei producent Al Jean onlangs tegen de Sydney Morning Herald.

De geesteskinderen van bedenker Matt Groening zijn in de loop der tijd nooit ouder geworden. Maggie blijft bijvoorbeeld een speensabbelende baby en ook Homer komt geen stap dichter bij zijn pensioen. Sterker nog; zelfs de mensen die de stemmen inspreken, blijven veelal hetzelfde. De voornaamste verandering voor de show is dan ook de bijdrage van bekende mensen. Steeds vaker maken grote namen hun getekende opwachting in de show. Eerst gebeurde dat op aanvraag van de producenten, tegenwoordig staan de beroemdheden in de rij.

Inmiddels hebben de makers een karrenvracht aan prijzen in de wacht gesleept, waaronder 31 Emmy's. En nog altijd weet de serie gemiddeld zo'n zes miljoen Amerikanen te boeien. Voor de Nederlandse verjaardag van The Simpsons moeten we overigens wachten tot 14 januari 2015. De eerste aflevering was hier namelijk op die datum in 1990 te zien.