Nieuws Actueel

The Theme Machine doet inrichting nieuwe Efteling-attractie

Van een simpel stuk hout een verbluffend decorstuk maken. De creatievelingen van The Theme Machine doen het met gemak en vooral met veel succes. Dat schrijft het AD.

Jan Pieter Rottier | Foto: Ricardo Smit 23 september 2016

Berenverblijf

De ontvangstruimte van The Theme Machine is een attractie op zich. Wie binnenkomt, denkt ongetwijfeld dat 'ie in een bruine kroeg is beland. In de hoek staat een barretje met als blad de donkergrijze vleugel van een Dakotavliegtuig. Maar wie doorloopt, komt in een klassieke studiekamer. Tegen de muur staan hoge, houten kasten vol oude boeken.

Dit verwacht je niet op een industrieterrein middenin Hardinxveld. ,,Een potentiële klant moet hier de eerste uren kunnen rondkijken zonder zich te vervelen", zegt directeur Bert de Jong lachend. Maar eigenlijk hoeft hij niemand meer te overtuigen. Zijn klantenkring is groot én laaiend enthousiast, iedereen wil een decor van zijn bedrijf.

EftelingVoor het tv-programma Dance Dance Dance hebben ze enkele decors gemaakt en voor Safaripark Beekse Bergen het berenverblijf vormgegeven. In De Efteling is het bedrijf bezig een nieuwe 'Droomvluchtachtige' attractie in te richten en in de nieuwe dierentuin Wildlands Emmen doen ze zelfs alles op creatief gebied. ,,Je proeft het", zegt De Jong enthousiast. ,,Ik denk dat we gaan groeien."

Het liefst wil hij de wijde wereld in, overal is vraag naar decorstukken, ziet hij. Meer personeel aannemen hoeft niet wat hem betreft, zijn twaalf mensen zijn voldoende. Nee, hij wil vooral nog meer grote en bijzondere projecten doen en hoopt dat hij een van de grootste spelers op de markt kan worden.

BescheidenDe Jong gebruikt grote woorden, maar dat is passie en geen arrogantie. In tegendeel, hij is een bescheiden man en wil vooral rustig groeien. 'Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg', lijkt zijn lijfspreuk. Het is de 'Alblasserwaardse inborst', zegt hij lachend. En juist daarmee trekt zijn bedrijf veel klanten. Hij noemt zijn klussen in Wildlands Emmen als voorbeeld. Hij en zijn collega's zijn gewoon enthousiast, blijven gewoon tot 22.00 uur als dat nodig is en ruimen netjes hun rommel op. Maar hun enorme creativiteit speelt natuurlijk net zo goed mee.

De Jong loopt naar de statige boekenkasten tegen de wand van de ontvangstruimte. Hij ziet het helemaal voor zich: dat je aan een boek trekt en dat de boekenkast dan met veel rook openschuift. De techniek heeft hij in huis, benadrukt hij. Nu moet hij gewoon door een deur naar de volgende ruimte. Alsof het een scène uit de bekende Narniafilm is, stapt hij een klein ouderwets winkelstraatje in met in de hoek een donkere nis. ,,Hieruit moet een hologram van een vrouw komen, die dan tegen ons gaat praten", zegt hij fantaserend.

ErvaringCreativiteit heeft hij al sinds zijn geboorte, vertelt hij. Als kind deed hij mee aan wedstrijden kleuren en modelbouwen. Zijn eerste baan was in de tuinbranche, hij bouwde onder andere luxe schuren. Maar hij miste het tekenen en werd vormgever bij een drukkerij. Op een gegeven moment wilde hij meer dan vormgeven alleen en daarom richtte hij een reclamebureau op. Maar het turen naar een beeldscherm werd hij zat en daarom begon hij drie jaar geleden The Theme Machine. Alle ervaring die hij afgelopen jaren opdeed, kan hij hier kwijt. Hij werkt met veel plezier. ,,Je schept echt iets, en dat bevalt me enorm goed."