Nieuws Actueel

The Walking Dead: Zombies als symbool

Van onze redactie 7 februari 2015

Zijn rol als mysterieuze Father Gabriel Stokes in hitserie The walking dead was even wennen, geeft acteur Seth Gilliam (1968) volmondig toe. De acteur, die hier wellicht bekend is uit politiereeks The wire (Sergeant Ellis Carver) of de MTV-serie Teen wolf (Dr. Deaton) was er niet echt op voorbereid dat de dood ook buiten de draaiperioden zo alom tegenwoordig is op de set van de zombiereeks.

Hall of fame In het theater in Atlanta waar cast, crew en makers samen de voltooide afleveringen bekijken voor ze de buis op gaan, bevindt zich een herdenkingsmuur. Daarop zijn alle personages die de afgelopen seizoenen het leven lieten, terug te vinden. In The walking dead volgen we mensen die zich na de Apocalyps proberen te beschermen tegen zombies. Terwijl ze de oprukkende hordes levende doden van zich af proberen te houden, trachten ze een nieuwe samenleving op te bouwen. De serie is wereldwijd een onwaarschijnlijk succes. Ook in ons land is er een grote groep volgers, die het tweede deel van alweer het 5e seizoen binnen 24 uur na de Amerikaanse première krijgt voorgeschoteld.

Extreme situatie Gilliam, wiens personage in het begin van dit seizoen werd geïntroduceerd, staat naar eigen zeggen nog steeds versteld van het succes. "Ik heb me suf gepiekerd over het waarom. Is het dat kijkers zich erdoor afvragen hoe zij zouden handelen in zo'n extreme situatie? Staan zombies voor hen symbool voor de woede en haat op de wereld en zien ze hen dus daarom zo graag verslagen worden? Is het de vraag hoe ver jij gaat om je naasten te beschermen? Er zitten tal van thema's in deze serie, ik weet ook niet wat het meest aanspreekt. Wat wel overduidelijk is: het zou niet werken als het allemaal niet zo geloofwaardig was."

The walking dead. Maandag op Fox, 22.00 uur.