Nieuws Actueel

Theaterondernemer sloopt oude combine

Van onze redactie 30 november 2015

Slopen ondernemer theater combine m103 expositie emmeloord

Theateronderneming Prins te Paard sloopt een oude combine. Om van de onderdelen een expositie te maken, meldt De Stentor.

Van die oude Clayson M103 combine uit 1966 is vrijdag al weinig meer over als tien 'oude slopers' en vijf leerlingen van ROC Friese Poort de landbouwmachine verder onder handen nemen. Rutger Bergboer van Prins te Paard ziet de M103 als "een soort dinosaurus uit de vroege landbouwmechanisatietijd.'' Vandaar ook dat de loods Vulcaan op het oude industrieterrein in Emmeloord tijdelijk is gesierd met een groot doek op de gevel met de tekst 'Combine-O-Saurus'. De Vulcaan was een van de eerste graan- en kunstmest loodsen in Emmeloord.

Prins te Paard heeft de hulp ingeroepen van tien oude slopers, mannen die de Clayson van binnen en van buiten kennen.

De M103 heeft tien jaar in de buitenlucht op het industrieterrein van Nagele gestaan. Tot Prins te Paard de machine op de kop tikte. Een cadeau van de theateronderneming aan zichzelf vanwege het 10-jarig bestaan.

De onderdelen van de combine worden in de Vulcaan aan stalen draadjes opgehangen. De combine blijft herkenbaar. Bergboer spreekt van een "exploded view, een geëxplodeerde bouwtekening.'' Wie straks de expositie bezoekt ziet een combine. "Alleen is alles net even uit elkaar gespat. Het leek ons een mooi idee om dat hier in zo'n oude loods te laten zien. Voordat hij ten onder gaat aan de roest verdient hij het om tentoongesteld te worden. In stukjes: zoals dat hoort met gevonden dinosauriërs.''

De Combine-O-Saurus aan de Industrieweg 21 in Emmeloord is te zien op 12 en 13 december, 19 en 20 december, op 27 december, 30 en 31 december en op 2 en 3 januari.