Nieuws Actueel

Thee- en koffiehuisje ’t Stekkie in Rossum een plek om even op adem te komen

Van onze redactie 8 juli 2015

Lilian Roesthuis Frans Nikkels

Haar schoonvader Teun Roesthuis, die er min of meer de aanzet toe gaf, maakte de start nog net mee. Lilian woont met echtgenoot Jos en dochters in het ouderlijk huis van haar man.

'Pakjesdrägers'Het woonhuis werd jarenlang gedeeld met schoonouders Teun en Rieka. Lilian: "M'n schoonvader vertelde geregeld over wandelaars die hij had gesproken, steeds uit hele andere delen van het land. 'Pakjesdrägers' noemde hij ze, vanwege de rugzak die ze standaard bij zich hadden. En soms ook kwam er met de post een ansichtkaart met een bedankje voor de gastvrijheid of een fotootje van m'n schoonvader op het bankje op ons erf, samen met de mensen waarmee hij kennis had gemaakt", vertelt de eigenaresse van 't Stekkie.

Wandelroute Pas na hele lange tijd kwamen Lilian en haar man erachter dat er een wandelroute langs hun huis loopt. Het Noaberpad, een langeafstandsroute die begint in Groningen. "Opeens was het voor ons duidelijk hoe m'n schoonvader aan al die verhalen kwam.Wanneer hij een poos had staan praten met weer nieuwe wandelaars zei hij doorgaans: 'Ik denk dat Rieka de koffie wa kloar hef. En dan schoven ze aan in de keuken. Dat was voor die mensen natuurlijk een geweldige ervaring", vertelt Lilian.

Toeristen Het idee om de kapschuur om te bouwen voor de ontvangst van dagjesmensen, was al wel eens door haar hoofd gegaan. Lilian: "Ook als ik de kinderen naar school bracht in het dorp werd me door toeristen wel 'ns gevraagd of ze ergens in de buurt koffie konden drinken." Alles bij elkaar kreeg ze steeds meer zin om er werk van te maken. Toen haar echtgenoot hoorde van haar plannen, bleek ook hij enthousiast.

Mond-tot-mondreclame Inmiddels is duidelijk dat het met 't Stekkie wel wat is geworden. Nog vrijwel dagelijks hoort Lilian van nieuwe gasten dat ze hebben gehoord dat ze bij haar koffie moeten gaan drinken. "Alles mond-tot mondreclame, het mooiste compliment dat je kunt krijgen."

Zelf zegt ze geregeld tegen haar bezoekers: 'Wij genieten hier, geniet maar met ons mee', want het is natuurlijk niet alleen de koffie waar de mensen voor komen. De plek, de omgeving en de aankleding van het erf maken de sfeer. Voor menig vakantieganger is een bezoek aan 't Stekkie intussen vast onderdeel op de agenda. Heel leuk om mee te maken allemaal!'

Foto: Frans Nikkels