Nieuws Actueel

Thuisabortus op doktersrecept

Van onze redactie 2 april 2015

Image 4236703

Of dat legaal is, is niet zeker. Daarover is een debat losgebarsten tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en Women on Waves, dat zich hard maakt voor de komst van het middel. Het medicijn Sunmedabon is een combinatie van 2 bestaande middelen. Vrouwen die maximaal 16 dagen overtijd zijn, kunnen het innemen, waarna de vrucht wordt afgedreven. Sunmedabon kan door de huisarts worden voorgeschreven en door de apotheek worden verstrekt.

Cursussen Women on Waves, de vrouwenrechtenorganisatie die zich inzet voor zelfbeschikkingsrecht van zwangeren en op zee abortussen uitvoert, gaat cursussen geven aan huisartsen. Daarin wordt uitgelegd hoe Sunmedabon legaal kan worden voorgeschreven.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt dat zwangerschapsafbrekingen slechts met een speciale vergunning mogen worden uitgevoerd, door abortusklinieken of daarvoor aangewezen ziekenhuizen. Ze kondigt aan huisartsen te zullen vervolgen als ze Sunmedabon voorschrijven.

Achterstand inlopen Women on Waves spreekt van een 'overtijdsbehandeling' en niet van abortus. Volgens directeur Rebecca Gomperts zijn hier al veel rechtszaken over gevoerd, die allemaal door Women on Waves zijn gewonnen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie stelt zich op het standpunt dat een thuisabortus op doktersrecept kan. "We lopen achter in Nederland. Maar we zijn er klaar voor die achterstand in te lopen", zegt Gomperts, zelf arts.

Tot vreugde van Women on Waves zei minister Schippers van Volksgezondheid dinsdag in de Tweede Kamer dat ze de abortuswet wil aanpassen, waardoor ongewenst zwangeren die overtijd zijn, straks op recept van de huisarts een abortuspil kunnen halen.