Nieuws Actueel

Thuisbezorgd-moeder Just Eat onderaan in licht hogere AEX

Just Eat Takeaway was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan schroefden hun aanbeveling voor het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl terug waarop het aandeel 2,6 procent daalde. Een dag eerder was de maaltijdbezorger nog de grote winnaar op het Damrak met een koerswinst van bijna 8 procent.

ANP 27 mei 2022

ANP270522075 1

Beleggers trokken zich verder op aan het tweedaagse herstel op Wall Street, waar beter dan verwachte kwartaalcijfers van grote detailhandelsbedrijven als Macy's, Dollar Tree en Dollar General voor optimisme zorgden. De vrees dat de hoge inflatie de koopkracht van consumenten onder druk zet, werd daardoor even aan de kant geschoven.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 694,06 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 1008,68 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,5 procent. Londen daalde 0,1 procent.

Chipbedrijven

De chipbedrijven Besi en ASML gingen aan kop bij de Amsterdamse hoofdbedrijven met winsten tot 3 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield stond in de staartgroep met een min van 2,5 procent. Techinvesteerder Prosus daalde 0,2 procent ondanks de sterke koerswinsten in de Chinese techsector, waarin het via Tencent een groot belang heeft. Prosus behoorde donderdag tot de koplopers met een winst van ruim 4 procent.

In de MidKap was industrieel toeleverancier Aalberts de sterkste stijger met een plus van 1,8 procent. Fitnessketen Basic-Fit en metalenspecialist AMG volgden met winsten van ruim 1 procent. Verzekeraar ASR (min 3,6 procent) noteerde ex-dividend, wat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode.

BP

In Londen daalde BP 0,7 procent. Het Britse olie- en gasconcern gaat zijn investeringsplannen in het Verenigd Koninkrijk opnieuw bekijken. De herziening volgt op de invoering van een extra belasting op de winsten van olieconcerns door de Britse overheid. Met dat geld wil de regering Britse consumenten helpen die kampen met hoge energierekeningen. Concurrent Shell won 0,1 procent.

De euro was 1,0748 dollar waard, tegen 1,0723 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 113,77 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 117,13 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws