Nieuws Actueel

Thuisblijfmoeders: werkloos en ongelooflijk rijk

Lotte Grimberg 27 oktober 2015

Rich woman park

Werkloos en toch kunnen genieten van een privéjet, luxe kinderfeestjes van zo'n 5000 dollar en van een groot aantal dure merktassen. Het zijn de rijke thuisblijfmoeders, die zich dit kunnen veroorloven. Schrijfster Wednesday Martin infiltreerde in deze luxe wereld. Haar boek 'Primaten van Park Avenue' is een bestseller en verschijnt nu ook in het Nederlands.

Mean girls momsDe schrijfster en antropologe bestudeerde in de betonnen jungle van New York een stam hoogopgeleide, überrijke en machtsbeluste vrouwen. Haar pseudo-sociologisch-antropologische studie van de 'mean girl moms' in New York, getiteld 'Primaten van Park Avenue', werd een bestseller en leverde de schrijfster een filmdeal op.

"New Yorkers zijn 'eilandbewoners' die leven in 'verticale leefeenheden'. Central Park is het 'grote veld', plastisch chirurgen zijn 'lichaams- en gezichtssjamanen'. Nanny's worden 'alloparents' genoemd (niet-ouders die ouderlijke taken vervullen) en handtassen van tienduizenden dollars zijn 'amuletten'", vertelt ze in een interview met De Tijd.

HelikoptervluchtenPark Avenue is het toneel voor het boek van Martin. Samen met de nabije Fitfth Avenue behoort Park Avenue tot de duurste straten van New York en de VS. "Je hebt er helikoptervluchten naar The Hampthons, muzieklessen voor tweejarigen en toelatingsexamens voor de kleuterschool", schrijft ze in haar boek. Alles kost een vermogen. Zo betalen de rijke thuisblijfmoeders voor een kinderenfeestje gemakkelijk 5000 dollar. Maar dat is niets vergeleken met het shoppingbudget dat deze vrouwen hebben. "Bij de vrouwen die ik ken, is het niet ongewoon om in één dag 10.000 dollar te spenderen bij Bergdorf Goodman of Barneys", aldus Martin.

BuitenbeentjeHet idee voor de undercoveractie van Wednesday Martin ontstond toen zij en haar man naar 900 Park Avenue moesten verhuizen. Haar man kreeg een baan in de buurt. Al snel bleek dat Martin een buitenbeetje was in de Upper East Side. Na het volgen van verschillende studies ging Wednesday aan de slag in de reclamewereld en koos er later voor om te werken als freelanceschrijfster.

De rest van de moeders in de buurt waren in tegenstelling tot Wednesday thuisblijvers. Geen werk, maar wel een chauffeur. De moeders in de buurt worden door Martin beschreven als valse krengen die er steeds piekfijn uitzien en hooghartig haar outfits keuren. "Ik was de enige die haar kind wegbracht met een haarband en de vouwen van de lakens nog in mijn gezicht gedrukt."

DieptepuntHet dieptepunt van haar strijd vond plaats na een supermarktbezoek. Met een bungelende plastic zak bananen en een pak melk in haar handen werd ze opzij gedouwd door een oudere, chique dame. En niet zomaar eentje. De vrouw liep met een Birkin-tas van Hermès als een soort pantser. "Het is een machtsspel", aldus Martin.

ImmuunEn om dat machtsspel te winnen besloot Martin ook een Birkin-tas te kopen van 30.000 dollar. 'Bijna een kwart van het schoolgeld van een privéschool', beschrijft ze in haar boek. Dit was het begin van haar transformatie. Want zonder dat de schrijfster het doorhad veranderde ze in één van de valse krengen uit de straat. Ze sprak haar vroegere vriendinnen niet meer en ze begon zich van top tot teen te kleden als een echte thuisblijfmoeder. "Op den duur word je immuun voor luxe. De eerste keer dat je een appartement binnenwandelt dat zo groot is dat je in de living een luchtkasteel kan plaatsen, is dat choquerend. De tweede keer is het verrassend. De derde keer begin je er gewoon aan te worden."

De Upper East Side in een notendop: survival of the fittest. En de mannen? Die staan erbij en kijken ernaar.