Nieuws Actueel

Thuiswerken financieel nadelig

Rik Nizet 28 mei 2015

Thuiswerken vrouw tafel eten groot

Thuiswerken wordt steeds populairder. Wereldwijd werken meer dan de helft van de werknemers regelmatig thuis. Van de 60 procent Nederlandse kantoorwerkers die regelmatig thuiswerken geeft ruim de helft aan echt een professionele werkruimte in huis te hebben. Een volledig uitgerust professioneel kantoor in huis is zeldzaam en bedrijven draaien nauwelijks op voor de kosten van het thuiswerken.

Dit blijkt uit recent onderzoek van Regus, aanbieder van flexibele werkplekken, onder 44.000 senior business professionals in meer dan 100 landen. Vanuit Nederland hebben 1350 kantoorwerkers deelgenomen. 28 procent van de Nederlanders schat in dat een heel maandsalaris nodig is om de inrichting van een professionele werkruimte in huis te realiseren. 41 procent geeft aan dat de werkgever heeft bijgedragen aan de inrichting van het thuiskantoor.

ThuiskantoorDe respondenten geven aan dat kosten voor het inrichten van een thuiskantoor gemiddeld 3250 euro per jaar zijn. Bedrijven dragen hier relatief weinig aan bij. 39 procent van de werknemers is van mening dat wanneer hun werkgever financieel helpt bij het realiseren van een professionele werkruimte in huis, het op de lange termijn voor de werkgever zal leiden tot besparing.

Kosten gezondheidEr is een verborgen risico wat betreft de kosten voor gezondheid en veiligheid op de thuiswerkplek. 79 procent van de respondenten bevestigt dat bedrijven die hun medewerkers stimuleren om thuis te werken zich niet bewust zijn van de maatregelen voor gezondheid en veiligheid. 78 procent van de respondenten zegt dat de verzekering onvoldoende dekking heeft voor het thuiswerken.

Thuiswerken nadeligAndere opvallende punten uit het onderzoek zijn:

82 procent bevestigt dat de bedrijven die hun medewerkers stimuleren om thuis te werken niet alle kosten dekken voor het thuiskantoor 39 procent denkt dat bedrijven die hun werknemers aanmoedigen om thuis te werken de kosten voor de thuiswerkplek op de werknemer proberen af te schuiven. 13 procent zegt dat het inrichten van een thuiskantoor meer kost dan een maandsalaris

Werkplek dichtbij huisRobbert Klaassen, commercieel directeur van Regus: "Flexwerken biedt financiële voordelen voor zowel de werkgever als de werknemer. Een goede flexwerkplek thuis of dichtbij huis verhoogt de productiviteit. Een kleine investering in een volledig ingerichte werkplek dicht bij huis zal uiteindelijk geld besparen." In de Regus centers beschikt men over een hoogwaardige werkplek en alle moderne middelen zoals een goed IT en wifi netwerk.