Nieuws Actueel

Thuiswerken geen oplossing voor fileprobleem

Lotte Grimberg 6 augustus 2014

Thuiswerken als instrument om dagelijkse files tegen te gaan is een mislukking. Het aantal werknemers dat af en toe op een andere plek werkt nam de afgelopen jaren toe van 27 tot 32 procent, maar ze doen dat vooral op tijden buiten de spits, schrijft De Telegraaf op basis van een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

TelewerkenRuim twee derde van de werknemers werkt dus nooit (tijdens normale werkuren) thuis of op afstand. Dat komt onder meer door gewoonte, een gebrek aan vertrouwen of omdat thuiswerken niet past bij de cultuur van een bedrijf. Ook kunnen en willen mensen niet meer dan 1 tot 2 dagen per week telewerken.

StabielVerder is het aantal uren per week dat werknemers thuiswerken al jaren stabiel, namelijk iets meer dan 6 uur per week.

Bij bedrijven waar meer dan 500 mensen werken, wordt meer thuis gewerkt dan bij kleinere bedrijven. Dat geldt ook voor bepaalde regio's (rond Amsterdam, Den Haag en Utrecht).

GeaccepteerdIn de ICT, financiële dienstverlening en het onderwijs wordt veel vaker op afstand gewerkt dan gemiddeld in ons land. Thuiswerken lijkt in deze sectoren al breed geaccepteerd, schrijft het KiM, maar de werknemers werken niet meer uren thuis dan gemiddeld.

Thuiswerken is een manier om files te mijden. Hoewel we het "zonde van onze tijd vinden'' om in de file te staan, doen we dat toch regelmatig. Werknemers calculeren vertraging door files in, aldus het instituut.