Nieuws Actueel

'Tien keer naar een hip feest onthoud je niet, dit wel'

Florence Imandt 11 januari 2016

Twitterborrel1065

Na een teleurstellende nieuwjaarsborrel, besloot Laurens Collée zijn 2.400 volgers op Twitter in zijn dorp uit te nodigen. Zo'n twintig van hen gaven gehoor en kwamen van heinde en ver naar Nieuw-Vossemeer voor een Twitterborrel in café Voorwaarts, zo schrijft BN De Stem.

Als een jonge hinde, zo soepel springt Herman Buijs ineens op het biljart dat hij net elektrisch uit de grond omhoog heeft laten komen. "Kijk, hartstikke waterpas", zegt hij. De geüniformeerde motoragent knikt bewonderend. "En weet je wat het gekke is: water komt er niet doorheen als 't biljart onder de vloer zit, maar confetti wel."Het tafereel toont Herman Buijs zoals het hele dorp hem kent: bedrijvig, spontaan en altijd enthousiast. Van zijn vrouw Willy krijgen de politiemannen koffie. Van het huis natuurlijk, 'want jullie zijn ook maar aan het werk'.Het markante kasteleinsechtpaar uit Nieuw-Vossemeer maakte al veel mee in hun dorpscafé, maar zoiets als zaterdagmiddag is toch wel erg bijzonder: een wildvreemde die via Twitter andere wildvreemden uitnodigt om in café Voorwaarts een feestje te bouwen. Veel gekker kan het niet worden.Op verzoek van initiatiefnemer Laurens Collée heeft Buijs sjoelbakken weggezet. Schijnt onder bepaalde groepen jongeren retehip te zijn. Maar de plastic glazen die hij uit voorzorg had klaargezet, kunnen in de kast blijven. Die waren nodig geweest als er meer dan honderd mensen waren gekomen. Maar de veertig gasten van zaterdagmiddag kunnen hun Jupiler of Hertog Jan gewoon uit echte glazen drinken. "Dat is veel prettiger ook", vindt Buijs.Hij laat de brief zien die hij van de burgemeester kreeg. "Die zegt dat ik verantwoordelijk ben voor de veiligheid, als organisator van het feestje. Nou, alle vergunningen zijn in orde. En als het buiten uit de hand zou lopen, ja, daar kan ik natuurlijk niks aan doen." De brief wekt de hoon van een paar vaste gasten. "Wat een schijtluis", zegt iemand.

Herman Buijs (midden) en Laurens Collée (rechts) tijdens de borrel, die Collée via Twitter op touw zette. De Rotterdammer vond het zo sneu dat café Voorwaarts met een oudejaarsfeest voor jongeren geen enkele bezoeker trok dat hij dit organiseerde als pleister op de wonde. Beeld: Peter Braakmann/het fotoburoGemoedelijkEven bestond de angst dat in Nieuw-Vossemeer een tweede Project X als in Haaren zou ontstaan. Maar die vrees verdwijnt zaterdagmiddag snel. De sfeer in Voorwaarts is gemoedelijk, net als anders. Wanneer om 16.05 uur de eerste niet-Vossemeerse feestvierder binnenstapt, zijn de motoragenten alweer vertrokken.Nieuwsgierig worden Stijn, Masja, Bram en de anderen welkom geheten. Buijs biedt Laurens Collée en de zijnen meteen een rondgang door het dorp aan."We hebben hier het Merijntje Gijzenmuseum, een paar historische kerkjes en natuurlijk het Schelde-Rijnkanaal", somt hij de sterke punten van Nieuw-Vossemeer op.KaartNiet helemaal onnodig, want de meeste feestgangers uit de Randstand hadden vóór de actie #projectnieuwvossemeer nog nooit van het West-Brabantse dorp gehoord. "Nee, ik moest het opzoeken op de kaart", lacht Stijn van Drongelen (27, Utrecht). Hij kent initiatiefnemer Laurens Collée niet, maar volgt hem al een tijd op Twitter. "Hij heeft leuke tweets en toen ik deze van het feest zag langskomen dacht ik 'waarom eigenlijk niet?'"Lot van Beek (29, Rotterdam) is grafisch ontwerper en kent Laurens wel, via het werk. "Ik vind dit zó'n tof idee: praten met wildvreemden, op een wildvreemde plek ook nog eens. Anders had ik vanmiddag misschien gewoon op de bank gehangen en nu maak ik mooie nieuwe herinneringen. Het hoeft heus niet altijd hip en cool te zijn. Juist niet. Tien keer naar een hip feest onthoud je niet, dit wel. Hier haal je een verhaal."Ook lokale gasten zien het bijzondere van de bijeenkomst. Geboren en getogen Vosmeerder Rick van Loenhout (19, timmerman) heeft grote waardering voor de mensen die van ver zijn gekomen. "Ik zou het zelf nooit doen, zo ver rijden voor een gewoon café, maar ik vind het een leuk initiatief. Ook met al die spelletjes en zo. Dat doen wij anders ook nooit."KroketLaurens Collée (28) zelf, de grote roerganger, straalt. Hij geniet en is tevreden. "Ik vind het leuk om ongebruikelijke dingen te bedenken, mensen bij elkaar te brengen en aan het lachen te maken. Ik wilde Willy en Herman na de teleurstellende ervaring met oudjaar (toen ze een jongerenfeest organiseerden waar niemand naartoe kwam, red.) een leuke middag bezorgen. Dat is wel gelukt denk ik."Buijs serveert intussen broodjes kroket en frikandel voor zijn verre gasten. Gratis.De kastelein gaat bekijken of hij toetreedt tot het leger der twitteraars, vertelt hij. "Het werkt wel hè? Alleen moeten ze wel even aan mij uitleggen hoe dat werkt, want dat weten wij dan weer niet, haha."