Nieuws Actueel

Tientallen Nederlanders zijn nationaliteit kwijt

Van onze redactie 22 januari 2015

Carla Brienen uit Mill woont al jaren op het eiland Mauritius in de Indische Oceaan. Ze werkt er in de toerismesector. Zij en haar man kregen 2 kinderen op het eiland. In 2010 vroegen ze de Mauritiaanse nationaliteit aan. Dat was nodig voor het kopen van een huis. Maar het pakte rampzalig uit.

Toen Brienen eind 2013 naar het Nederlandse consulaat op het eiland ging om haar Nederlandse paspoort te verlengen, bleek haar gezin niet langer Nederlands te zijn. Door het vrijwillig aanvragen van een andere nationaliteit, was de Nederlandse vervallen.

Brienen en haar gezin staan niet alleen. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken werden in 2014 28 vergelijkbare klachten ingediend. In 2013 waren dat er 26, de jaren daarvoor 22 en 15, aldus een woordvoerder.

Topje van de ijsberg Het topje van de ijsberg, zegt de in emigratiezaken gespecialiseerde advocate Hermie de Voer van kantoor Everaert. "Ik word elke week benaderd door mensen die in een soortgelijke situatie zitten. Procederen is niet kansrijk omdat de wet en de jurisprudentie helder en erg formeel zijn."

Een oplossing voor de expats kan zijn: een verblijfsvergunning aanvragen, hier een jaar wonen en dan weer de Nederlandse nationaliteit aanvragen. "Maar de eisen voor een verblijfsvergunning zijn best streng, er zijn veel mensen voor wie er juridisch geen reële mogelijkheid is om het Nederlanderschap terug te krijgen." Zeker sinds een overgangsregeling in 2013 verstreken is.