Nieuws Actueel

Tij keert: weer vraag naar geschoold personeel in bouw

Van onze redactie 2 november 2015

Bouw Wouter Borre

Landelijk gezien groeit de bouwsector. In het laatste kwartaal van vorig jaar 5 procent en in het eerste van dit jaar met eenzelfde percentage, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Twente, waar de crisis zich ook later liet gelden, ebt wat na, maar ook in Almelo en omgeving is verbetering merkbaar, weet Herman. „Veel bedrijven hebben het nog zwaar, maar er zijn duidelijk tekenen van herstel. Daarom moeten we weer meer mensen opleiden anders komen we in de toekomst in de problemen.”

Bouwmensen Twente, voorheen VVBA, is het opleidingsbedrijf van zo’n zeventig bouwondernemingen in Almelo en omgeving, waaronder Tubbergen, Vriezenveen en Borne. Moest bouwmensen na het uitbreken van de economische crisis in 2008 de opleidingen metselen en tegelzetten zelfs stopzetten vanwege de kelderende vraag, het opleidingsbedrijf moet anno 2015 weer ‘nee’ verkopen als bedrijven vragen om vakmensen of leerling bouwvakkers.

KoerswijzigingDat is ook de reden voor een koerswijziging. De metsel- en tegelzetopleidingen zijn weer opgestart. De aanpak verschilt wel met die van voorheen. Toen werden bij voorbaat leerlingen aangenomen, en moest worden afgewacht of bedrijven hen zouden inhuren. Nu worden leerling metselaars en tegelzetters alleen aangenomen, als bij voorbaat vaststaat dat er bedrijven zijn die hen gaan inhuren.

En die zijn er in toenemende mate, weet Herman. Sterker nog. „We moeten nu alle zeilen bijzetten om problemen in de toekomst te voorkomen. Daarbij is het van belang dat kinderen en jongeren kennismaken met techniek en de bouw. Daar steken we veel geld, tijd en energie in. We hebben elk jaar zo’n duizend groep 7 kinderen op bezoek.” Het zijn niet toevallig leerlingen in die leeftijdsgroep. „Die moeten al na gaan denken over welke richting ze op willen naar de basisschool.”

Kiezen voor de bouwVolgens Herman doen jongeren die voor een technisch beroep voelen er goed aan om nu te kiezen voor een bouwopleiding. „Door de crisis is de sector de afgelopen jaren heel veel mensen kwijtgeraakt. Voor een deel zijn die in andere sectoren werkzaam en als ze daar tevreden zijn komen ze niet terug. Verder speelt de vergrijzing een rol. Wie nu kiest voor een bouwberoep zit in de toekomst wel snor, zowel op kaderniveau als op uitvoeringsniveau.”

Geen grote projectenDat betekent volgens Herman overigens niet dat de bomen weer zo hoog zullen groeien als voor het uitbreken van de crisis. „Zeker voor Twente geldt dat er de komende jaren geen echt grote projecten meer gepland staan. Maar Twente heeft al een lange traditie dat bouwvakkers van hier overal in het land werkzaam zijn. En na jaren stilstand zie je nu dat de woningbouw op gang komt. Dat is een enorme motor. Als één persoon een huis bouwt, heeft dat op vijf anderen effect. Bovendien staat de bouw aan het begin van een keten. Het gaat niet alleen om de stenen, maar mensen gaan een huis ook inrichten, gaan schilderen, een tuin aanleggen. Als de bouw aantrekt heeft dat dus ook een sterk effect op andere sectoren in de economie.”

Foto: Wouter Borre