Nieuws Actueel

Tijd dringt voor Griekenland

Lotte Grimberg 15 juni 2015

De dreiging van een Grieks bankroet wordt volgens Jens Weidmann, president van de Duitse centrale bank, steeds groter. "De tijd dringt", liet de bankpreses maandag optekenen.

Lees ook: ECB blijft geld lenen aan Grieken

"En de kans dat er geen oplossing wordt gevonden stijgt daarmee met de dag", vervolgde Weidmann, die sprak tijdens een symposium van de Bundesbank in Frankfurt. Volgens hem lijkt het de Grieken te ontbreken aan welwillendheid om tot een overeenkomst met de schuldeisers te komen.

SchuldhulpverleningWeidmann benadrukte daarbij dat het land alleen met schuldhulpverlening op de korte termijn niet is geholpen. "Het doel moet zijn dat de Grieken op eigen benen kunnen staan. Daarmee ligt de bal op dit moment overduidelijk bij de Griekse regering", zei hij.

PensioenenOm de dreiging af te wenden zal de Griekse overheid geen maatregelen doorvoeren die leiden tot een verlaging van de pensioenen. Hoofdeconoom Olivier Blanchard van het IMF stelde eerder op de dag nogmaals dat Athene wel aan de pensioenen moet tornen omdat het merendeel van de staatsuitgaven er aan op gaan.

De zegsman verwacht geen problemen met de betaling van 1,6 miljard euro aan het IMF "omdat er voor die tijd een akkoord zal zijn''. De woordvoerder zei verder ervan overtuigd te zijn dat de ECB verstandig is en "geen besluit zal nemen dat negatief uitpakt voor de onderhandelingen''.

BegrotingsoverschotDe Griekse krant Kathimerini schreef dat de Griekse overheid zondag onder meer een primair begrotingsoverschot voorstelde van 1 procent en een verhoging van belastingen voor bedrijven. Het pakket maatregelen kon de Europese geldschieters niet bekoren omdat er een 'gat' van 2 miljard euro resteerde.

De doelstelling voor het begrotingsoverschot van 1 procent komt overeen met het voorstel dat de Grieken van hun geldschieters ontvingen. De trojka wil echter een overschot van 3,5 procent zien in 2016, waar Athene 2 procent voorstelde.

BelastingontduikingKathimerini beschikte over het lijstje van de Griekse regering en maakte daar verder uit op dat Athene vooral gekeken heeft naar een reeks belastingverhogingen. Een verhoging van de vennootschapsbelasting, een speciale heffing op bedrijfswinsten van meer dan 1 miljoen euro en een belasting op televisiereclames. Al met al moet dat dit jaar 1,2 miljard euro opleveren en volgend jaar 3,6 miljard euro. Bovendien voorziet de Griekse overheid nog eens 1,63 miljard euro dit jaar en 2,36 miljard euro volgend jaar uit het aanpakken van belastingontduiking en hervormingen.

GeldschietersOok de geldschieters van Griekenland zien geen oplossing in het korten van pensioenen in het Zuid-Europese land. De crediteuren (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) zetten in op hervorming van het pensioensysteem dat een van de allerduurste in de EU is.

Afgelopen weekeinde moest een "overleg van de laatste kans'' de basis leggen voor een akkoord over hervormings- en besparingsmaatregelen in ruil voor financiële steun. Maar Griekse onderhandelaars kwamen tot twee keer toe met dezelfde voorstellen en leken niet bereid tot beweging, klonk het in Brussel.

MiscommunicatieTijdens een persconferentie nam een woordvoerster uitgebreid de tijd om "miscommunicatie en misinformatie'' over wat de geldschieters willen, uit de wereld te helpen. Zo eisen de geldschieters ook niet dat lonen omlaag gaan, maar dat ze meegroeien met de economische ontwikkeling. Ook moet het cao-systeem gemoderniseerd worden.

Zij benadrukte dat de geldschieters al zeer belangrijke concessies hebben gedaan aan Griekenland, onder meer op het gebied van begrotingsdoelstellingen op korte en middellange termijn. De woordvoerster had het over een "eerlijk en vooruitstrevend'' pakket.

BemiddelaarDe Europese Commissie is bereid haar rol als bemiddelaar weer op te pakken onder de voorwaarde dat de Grieken met iets nieuws komen. "Wij zijn 24 uur per dag open.'' Nu overheerst vooral teleurstelling.

Het huidige steunprogramma aan Griekenland loopt aan het einde van de maand af. Bovendien moet het land dan een flinke afbetaling doen aan het IMF. Zonder steun lijkt dat onmogelijk.