Nieuws Actueel

Timmermans maakt schoon schip in Brussel

Van onze redactie 16 december 2014

Timmermans en zijn collega's in de nieuwe Europese Commissie van Jean-Claude Juncker vinden dat zij zich meer met de hoofdzaken moeten bezighouden, minder met de bijzaken. De commissie wil daarmee volgens eigen zeggen vooral het vertrouwen van de burger in de Europese Unie terugwinnen.

Wind uit de zeilen Brussel hoopt de groeiende euroscepsis de wind uit de zeilen te kunnen nemen. Geen gedoe meer over de kromheid van een banaan of komkommer, hopen Juncker en diens commissie.

,,Groter en ambitieuzer op grote zaken, kleiner en bescheidener op kleine zaken'', luidt het motto van de commissie. Nederland en enkele andere landen hamerden al een tijdje op een kleinere Europese rol bij zaken waar dat kan.

Schraplijst Timmermans, de tweede man in de commissie na Juncker en belast met Betere Regelgeving, wil snoeien in plannen die van de vorige commissie-Barroso zijn geërfd. Het gaat om voorstellen die inmiddels zijn achterhaald, al jaren op tafel liggen of eenvoudiger kunnen. De nationale regeringen en het EU-parlement moeten nog hun mening geven over de schraplijst.

Een van de ,,kansloze'' wetsvoorstellen die in de ogen van Timmermans en de commissie kan verdwijnen, gaat over recycling en het vermijden van de afvalberg. Een akkoord hierover met vooral de zuidelijke en oostelijke lidstaten lijkt vrijwel onhaalbaar. Timmermans kondigde echter een betere aanpak aan.