Nieuws Actueel

Tinnitracks belooft verlichting van oorsuizen

Van onze redactie 23 april 2015

Image 4876492

Onderzoek heeft uitgewezen dat het suizen, piepen en zoemen geen gehoorprobleem is, maar een afwijking in het auditieve centrum van de hersenen. Bij tinnitus zijn sommige zenuwcellen – zogenoemde neuronen – overactief waardoor ze zorgen voor ‘geluid’ dat er in werkelijkheid niet is. Wie er last van heeft kan daar veel hinder van ondervinden. Concentratieproblemen, vermoeidheid, depressies en moeite met het verstaan van wat anderen zeggen zijn enkele voorbeelden.

Frequenties Het auditieve centrum in de hersenen is qua opbouw keurig geordend volgens het spectrum van laag naar hoog. Voor de nieuwe therapie is het van belang dat de frequentie van wat de gebruiker in zijn hoofd ‘hoort’ zo nauwkeurig mogelijk wordt bepaald. Sonormed streeft naar een netwerk van audiciëns en audiologen die deze frequenties met professionele apparatuur bepalen.

Muziek Daarna kan de gebruiken nagenoeg op eigen benen staan. Als eerste moet hij of zij muziek (mp3’s) selecteren naar eigen smaak. Na upload van de muziek naar de servers van Tinnitracks komt eerst het signaal of de track geschikt is voor de therapie. Als dat het geval is worden de songs gefilterd. Dat houdt in dat de frequentie waardoor de gebruiker het meest geplaagd wordt eruit worden gehaald. Vervolgens kan de muziek worden gedownload en op de eigen smartphone of tablet worden afgespeeld. De eerste vier maanden is dat een vrij tijdsintensieve klus want je moet minimaal 90 minuten per dag naar de muziek luisteren.

Zenuwcellen De gedachte achter Tinnitracks is dat de goede neuronen in de hersenen worden gestimuleerd, terwijl de slechte juist worden geremd in hun activiteit. Ander wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er sprake is van een herstellend vermogen van de hersenen waardoor de onderlinge verbindingen tussen de zenuwcellen in het auditieve centrum worden gerepareerd. Luisteren naar gefilterde muziek kan dat positief beïnvloeden zo is de gedachte.

Verbetering De eerste onderzoeken wijzen uit dat het merendeel van de mensen dat Tinnitracks gebruikt na vier maanden inderdaad verbetering ervaren. Na een jaar is dat effect nog groter. Vijftig procent reductie van het suizen is haalbaar. Na de eerste vier maanden hoeft dagelijks niet meer zo lang te worden geluisterd naar de muziek. De therapie is nog te kort op de markt om te kunnen vaststellen hoe lang het positieve effect aanhoudt als je minder of helemaal niet meer naar gefilterde muziek luistert.

Koptelefoon Sonormed werkt samen met Sennheiser en de app heeft een button voor optimalisatie voor koptelefoons van dat merk. Belangrijk is dat de muziek wordt beluisterd via een koptelefoon die de oren geheel afdekt. De bekende oortjes die bij de meeste smartphones worden geleverd zijn ongeschikt omdat ze meestal ook omgevingsgeluid doorlaten.

Nederland Tinnitracks komt naar Nederland. De website tinnitracks.com is nu nog alleen in het Engels en Duits maar een Nederlandse versie verschijnt naar verwachting uiterlijk in juni. Dan verschijnt ook de app voor Android en iOS in de appstores. De kosten gaan 19 euro per maand bedragen. Dat is exclusief een koptelefoon van Sennheiser. Wie zo’n koptelefoon koopt krijgt er overigens een aantal maanden gratis gebruik van Tinnitracks bij. Er komt een gratis probeerversie die Tinnitracks-lite heet. Daarbij moet de gebruiker de frequentie van de pieptoon in het hoofd zelf online proberen te bepalen. Dat is minder nauwkeurig maar hierdoor krijgt de gebruiker een indruk van hoe de gefilterde muziek klinkt.

Tinnitracks is afgelopen dinsdag in Eindhoven gepresenteerd. Dat gebeurde bij EIT ICT Labs op de Hightech Campus aldaar. Dat Europese instituut begeleidt startups van studenten met als doel om goede vindingen vaker en sneller naar de markt te krijgen. Tinnitracks was in 2014 winnaar van de door EIT ICT Labs uitgeschreven Idea Challenge. Dat leverde Sonormed 40.000 euro en professionele van ondernemers en hoogleraren begeleiding op.

Vragen en antwoorden- Ik heb niet één maar meerdere piepjes en zoemtonen in mijn hoofd. Heeft het zin om Tinnitracks te proberen? Tinnitracks kan maar één frequentiegebied tegelijk aanpakken. Volgens de ontwikkelaars is het echter de moeite waard om na aanpak van de dominante plaaggeest nog een tweede poging te wagen om ook een tweede frequentiegebied aan te pakken.

- Kan Tinnitracks alle frequentiegebieden aan? Voor wie last heeft van pieptonen die hoger dan 8000 Hertz zijn is Tinnitracks mogelijk minder effectief maar er kan toch sprake zijn van verlichting.

- Er zijn meerdere therapieën beschikbaar die met gefilterde muziek werken. Wat is het verschil? Het sterke punt van Tinnitracks lijkt de manier waarop het aan te pakken frequentiegebied wordt bepaald en de wijze waarop de muziek vervolgens wordt gefilterd. Niet alleen wordt een frequentiegebied weggefilterd, maar de naastliggende frequentiegebieden worden versterkt om een optimaal effect te bereiken. De makers van Tinnitracks blijven op het eerste oog ook het dicht bij de wetenschappelijke onderzoeken die ten grondslag liggen aan de therapie en er is dus minder sprake van allerlei aannames.

- Waarom is aanpakken van tinnitus de moeite waard? Er zijn alleen al in Nederland 800.000 mensen die er last van hebben. Dat varieert van 'lastig zijn' tot 'knettergek worden'. De universiteit Maastricht becijferde dat tinnitus jaarljks 6,5 miljard kost. Daarin zijn onder meer productieverlies en zorgkosten meegenomen. Dat is een flinke slok op de nationale zorgkosten.

- Moet je na de eerste vier maanden naar muziek blijven luisteren? Ja, maar dan hoeft het niet meer anderhalf uur per dag. Het wordt aanbevolen om minimaal een jaar lang dagelijks te luisteren. Wat er gebeurt als je daarna helemaal stopt is nog niet gemeten omdat de therapie nog jong is.

Reageren? Opmerkingen op dit artikel? Deze zijn welkom bij de auteur (zelf ook slachtoffer van tinnitus). Over enige tijd zijn ook ervaringen met Tinnitracks welkom. Stuur uw reactie naar h.bruntink{at}destentor.nl (Henri Bruntink)

LinksDe website van Tinnitracks

Webbpagina over de werking van Tinnitracks (Duits of Engels) met onderaan een aantal links naar relevante wetenschappelijke publicaties.