Nieuws Actueel

Tip: Luister niet naar kritiek

Rik Nizet 24 maart 2015

Luister niet naar kritiek 335

Luisteren naar negatieve feedback kan ongewenste bijeffecten hebben. De kritiek moet het dus wel waard zijn. Negatieve feedback kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je aan jezelf gaat twijfelen, tegen beter weten in. Dat is slecht en onnodig. Zaken- en technologieschrijver Minda Zetlin gaf op Inc.com zes redenen waarom het verstandig is om niet naar kritiek te luisteren.

1) Je bent geneigd het negatieve te overwaarderenHet menselijke brein heeft de neiging te focussen op datgene wat verstoort en beangstigt. Voor de vroege mens was dat zinvol. In de jungle moest hij weten waar de giftige slangen zaten en niet waar de vlinders fladderden. Dat overlevingsinstinct is nu niet meer zo zinvol. Maar er is moeilijk van af te komen. Als je binnenkort merkt dat je je toch weer op het negatieve richt, bedenk dan dat dit je innerlijke holenmens is die voor je denkt. Niet jij.2) Je kunt er ongelukkig van wordenEn ongelukkig zijn is niet goed. Ongelukkige mensen presteren minder op hun werk, hebben een slechtere gezondheid en zijn vaker onvriendelijk. Luisteren naar negativiteit is verder slecht voor de hersenen. Overweeg vooraf goed of die neezegger je dat allemaal waard is.3) Je criticus kan twijfelachtige motieven hebben‘Ik vind dat je moet weten…’ En dan komt het slechte nieuws. Deze situatie kennen we allemaal. Maar waarom zou iemand zich zo genoodzaakt voelen jou het slechte nieuws te vertellen? Is dat om je te helpen, of zijn daar andere motieven bij?

4) Je criticus kan iemand zijn die je niet respecteertAls je goed overdachte, objectieve kritiek krijgt van iemand op wiens oordeel je vertrouwt, moet je daar aandacht voor hebben. Maar neem je ook kritiek serieus van volslagen onbekenden? Mensen waar je niets vanaf weet en die misschien ook wel vinden dat de aarde plat is? Natuurlijk niet. 5) Kritiek kan je vooruitgang stoppenDit is een zeer reëel gevaar. Goede ideeën en initiatieven worden vaak afgeschoten door slechts een paar critici. Sommige goede ideeën worden zelfs niet gelanceerd uit angst voor kritiek. Als je een goed idee hebt en je weet het zeker, stop dan gerust watjes in je oren.6) Misschien ga je er wel in gelovenDit is het grootste gevaar. Als we geloven dat we sterk zijn, zijn we geneigd ons sterk te gedragen en dus ook sterk te zijn. Wat we over onszelf geloven is een geweldig krachtig ding. Je moet de macht daarover niet in de handen laten vallen van iemand die het niet verdient.