Nieuws Actueel

Tips voor bellen naar het buitenland

Caroline Spilt 19 juni 2015

Bellen in het buitenland groot

Het meeste internationale contact verloopt via e-mail, maar soms wil je een zakenpartner spreken. Kost niet niets. Roamingkosten zijn de melkkoe van telecomproviders. Het Europees Parlement wil ze niet voor niets afschaffen. Zes tips om kosten te besparen op een telefoontje naar het buitenland.

1) Gratis bellen

Wat gratis bellen betreft hebben wij de meest populaire opties even op een rijtje gezet:

- Skype- WhatsApp (nieuw)- Facebook Messenger (meer prive gebruik)- Google Hangouts (vaak voor zakeijk + de mogelijkheid tot conference calls)- Tango- Viber

Alle bovenstaande verbindingen gaan via internet. Daarom is het belangrijk dat je een WiFi verbinding hebt om enorme data rekeningen te voorkomen.

Natuurlijk is het internet via een Wi-Fi netwerk vaak gratis, maar hier is ook een nadeel aan verbonden. Namelijk het feit dat de verbinding niet altijd optimaal is. Een skype gesprek met iemand uit een land als Suriname kan bijvoorbeeld niet soepel verlopen.

Wanneer je wel toegang hebt tot een goede internetverbinding kan een app waarmee je kunt bellen een goede optie zijn. Skype is de meest bekende app waarmee je kunt (video)bellen en ook met WhatsApp kun je tegenwoordig een telefoon gesprek voeren.

Verder zijn er apps als Facebook Messenger, Google Hangouts, Tango, Viber enzovoorts waarmee je kunt (video)bellen. De meeste apps zijn gratis of het kost je een paar cent per jaar.

2) Via 0900 bellenWanneer je via een 0900- nummer belt ben je ook vaak goedkoper uit dan wanneer je direct naar het betreffende nummer belt. Je hebt het netnummer van het land waar je naar toe belt en het buitenlandse telefoonnummer nodig. De netnummers en tarieven zijn eenvoudig op websites aks “Goedkoop Bellen Naar” te vinden. Wel is het verstandig om met je mobiel binnen je bundel te bellen en met een vaste telefoon ‘onbeperkt bellen’ of de ‘weekend’ bundel te activeren.

3) Prepaid simkaartEen andere mogelijkheid is het aanschaffen van een prepaid simkaart dat specifiek gefocust is op het land waarnaar vaak wordt gebeld. Mocht je als ondernemer vaak bellen naar één of enkele landen, ga dan bij interantionaal gefocuste providers goed na welke prepaid bel tarieven voordelig zijn voor jouw situatie. De tarieven zijn in dit geval vaak lager dan wanneer je met je KPN, Telfort, T-Mobile, Vodafone simkaart naar het buitenland belt.

Wanneer je op zakenreis bent en binnen het desbetreffende land nationaal wilt bellen kan het soms ook voordeliger zijn om een prepaid simkaart van het desbetreffende land te kopen. In veel landen kun je ook profiteren van gratis bellen onderling wanneer iemand een simkaart van dezelfde provider heeft.

4) BuitenlandbundelInformeer of er bij jouw huidige provider interessante buitenlandbundels beschikbaar zijn voor de desbetreffende wereld zone waarin jij gebruik wilt maken van mobiele diensten. De meeste (grote) telecomaanbieders hebben speciale buitenlandbundels en er een goedkoper tarief wordt gehanteerd. Let er bij een buitenlandbundel wel op dat je binnen het tegoed blijft want de tarieven zijn fors hoger wanneer je buiten de bundel belt.

5) Dataverbruik in het buitenlandEr bestaat wel een datalimiet waar providers zich aan moeten houden, maar je kunt zelf ook je dataverbruik regelen en beperken. Dit doe je bijvoorbeeld door een datateller app te installeren, automatische updates uit te schakelen, geen video- of muziekbestanden te downloaden en geen Skype te gebruiken of zoveel mogelijk gebruik te maken van een Wi-Fi verbinding waar dit mogelijk is. Ook je navigatie kan data verbruiken wanneer er een nieuwe kaart gedownload wordt. Belangrijk om te weten is dat WhatsApp niet alleen data verbruikt wanneer je een bericht verzend maar ook wanneer je berichten ontvangt!

Ben je echt in een gebied waar geen Wi-Fi is en heb je geen contact via het internet nodig, dan is het aan te raden om data roaming op je mobiel uit te schakelen.

Wij adviseren tot slot ook om 'automatische mail synchronisatie' uit te schakelen en alleen via WiFi alle mail op te halen. Het komt namelijk vaak voor dat klanten/partners mails sturen met grote bijlagen als lange PDF bestanden, presentaties etc.

RoamingkostenBedrijven zijn in het algemeen veel bezig met kostenbesparingen, zo ook op mobiele telefonie. Tijdens een zakenreis moeten de additionele kosten voor mobiele telefonie ook beperkt worden tot een minimum. Echter is dit vaak best wel lastig te managen aangezien de tarieven in en naar elk land verschillen.

Daarom is er momenteel in het Europees Parlement ook zo veel te doen over roaming, de extra kosten die in rekening worden gebracht door de provider wanneer je in het buitenland belt, sms’t of van het internet gebruik maakt. Vanaf 2016 zou roaming worden afgeschaft en iedereen binnen de EU voor hetzelfde tarief bellen, maar dit lijkt niet het geval. In 2014 is er wel een maximum vastgesteld voor providers binnen de EU en komen er nog meer regels, maar voorlopig zijn consumenten nog niet van de hoge tarieven af.