Nieuws Actueel

Tips voor de allerbeste presentatie: Begin met een bommetje

Rik Nizet 6 oktober 2015

Spreken presentatie ondernemers tips 335

Als ondernemer geef je geregeld een presentatie om je product, dienst of visie onder de aandacht te brengen. Hoe maak je die zo, dat je je toehoorders wint voor je zaak? 15 tips voor de allerbeste presentatie.

1) Begin op tijd met de voorbereidingJe hebt waarschijnlijk nog niet alles wat je tijdens de presentatie wilt gebruiken voorhanden. Wellicht wil je nog informatie verzamelen of moet er nog beeldmateriaal geproduceerd worden. Dit kost tijd. Begin dus op tijd met de voorbereiding, zodat je er op het moment suprême helemaal klaar voor bent. 2) Weet wie je publiek isVoordat je je presentatie in elkaar zet, oriënteer je je eerst op je publiek. Wie zullen je luisteraars en kijkers zijn? Hoe sluit je met je presentatie goed op je publiek aan, zowel in woord als in beeld?3) Ken je doel Heb een helder beeld wat de boodschap is die je je toehoorders wil vertellen en welk doel je daarmee wil bereiken. 4) Structureer je verhaalMaak een helder verhaal met een goede structuur en een heldere boodschap. Dit maakt het begrijpelijk voor je toehoorders en zorgt ervoor dat zij gemakkelijker je conclusies kunnen delen. Geef niet te veel informatie. Vermijd zijsporen in je verhaal zoveel mogelijk. Gebruik begrijpelijke taal en vermijd vaktermen of licht ze toe, tenzij je toehoorders deze termen zelf kennen en gebruiken. Let op de lengte van het verhaal en zorg dat dit binnen de tijd blijft.5) Oefen je presentatieOefen je presentatie, bijvoorbeeld voor de spiegel. Zo kun je bekijken hoe je overkomt en hoe je dit kunt verbeteren. Ook kan zo blijken dat je bijvoorbeeld steeds over een bepaald woord struikelt. Vervang in dat geval dat woord door een woord waar je niet over struikelt.6) Begin met een bommetjeHet begin van een presentatie heeft een grote invloed op de aandacht van het publiek. Vooral de eerste 30 seconden zijn belangrijk. Begin bijvoorbeeld met een controversiële stelling. Met een sterke start trek je het publiek meteen bij de les. De kans is dan groot dat ze de hele presentatie blijven luisteren. 7) Betrek je publiekDoor al vroeg in je verhaal een vraag te stellen, betrek je het publiek bij je presentatie. Je presentatie wordt zo interactiever en je publiek let beter op. Verwijs naar de gezamenlijke lunch, borrel of informatiemarkt waar je elkaar kunt ontmoeten. Verwerk een grap of anekdote in je verhaal om het levendig te houden.

8) Maak goed gebruik van materialenPowerpoint is een handig hulpmiddel om je presentatie te illustreren. Let wel op dat je er niet teveel gebruik van maakt. Het is niet de bedoeling dat Powerpoint de aandacht van jou afleidt. Let ook op de leesbaarheid. Op één Powerpointslide plaats je niet meer dan 5 regels met 5 woorden. Maak de slides in je huisstijl, wissel tekst en beeld af en maak niet teveel slides. Een aardigheid is dat je de slides ook als hand-out kunt verstrekken. Controleer vooraf dat de techniek met de beamer goed functioneert. 9) Straal vertrouwen uitHeb vertrouwen in jezelf en je betoog. Het vertrouwen dat je uitstraalt in je product, dienst of visie straalt af op je publiek en maakt je geloofwaardiger. 10) Let op je non-verbale communicatieEen succesvolle presentatie draait niet alleen om de inhoud van je verhaal. Uit onderzoek blijkt dat zelfs 80 procent van alle communicatie non-verbaal is. Zorg dus dat je er representatief uitziet en let op je houding. Vind een voor jou natuurlijke houding, waarbij je je prettig voelt. Gebruik je handen om je boodschap te illustreren.11) BeweegAls je op een podium staat, sta dan niet stil achter een katheder, maar loop over het podium. Houd daarbij oogcontact met het publiek. Sta nooit met je rug naar je publiek, ook niet als je iets aanwijst op het scherm. 12) Maak oogcontact Kijk de mensen in het publiek aan. Ze zullen zich door je aangesproken voelen. Als je dit eng vindt, werkt het bij een wat groter publiek ook om over hun hoofden heen te kijken. Bij een kleiner publiek werkt dat niet en moet je ze echt aankijken. 13) Spreek enthousiast en niet te snelSpreek langzamer dan je normaal zou doen. Let op je toonhoogte en volume en wissel dit af. Laat je enthousiasme voor je verhaal blijken in je stem.14) Haal ademBlijf rustig ademhalen, ook al ben je nerveus. Anders gaat je stemhoogte omhoog. Dan wordt er minder geluisterd. Er zijn simpele, goede ademhalingsoefeningen om dit te trainen.15) Sluit sterkZorg voor een sterk einde van je presentatie. Veel mensen onthouden je laatste zinnen het beste.