Nieuws Actueel

Tips voor zakelijke boehouding

Rik Nizet 5 februari 2015

Een deugdelijke boekhouding wil er nog wel eens bij inschieten. Zeker als u een beginnend of een kleine ondernemer bent heeft wel wat anders aan uw hoofd dan uw administratie. Toch zal het u duidelijk zijn dat een goede boekhouding essentieel is om zicht op uw zaken en uw bedrijf gezond te houden. Deze tips helpen u op weg naar een goede zakelijke boekhouding.

Schakel een expert inToegegeven, het is een luxe die niet iedereen zich kan permitteren. Maar als het even kan is het zeker aan te raden om uw boekhouding in handen van een specialist in accountancy te geven. Het is een extra kostenpost, maar u bespaart zo wel op uw kostbare tijd. En een goede kans dat uw accountant u kan helpen uw bedrijfsvoering te verbeteren en u zo uiteindelijk ook geld bespaart.

Deel uw administratie opEr zijn verschillende administraties die u voor de belastingdienst moet bijhouden: uw grootboek, uw debiteurenadministratie, uw crediteurenadministratie, uw voorraadadministratie, uw in- en verkoopadministratie en eventueel uw loonadministratie. Bewaar deze per jaar in verschillende mappen. De bewaarplicht hiervoor is zeven jaar. U moet de gegevens ook digitaal bewaren, een scanner is dus geen overbodige luxe.

Houd uw administratie regelmatig bijHet is iets dat makkelijk vooruit wordt geschoven, maar hoe langer u wacht, des te minder overzicht u heeft. Houd voor het bijwerken van uw administratie een vast moment in uw agenda vrij en gebruik dat moment ook echt. Maandelijks een moment nemen om uw administratie te verwerken is een mooi streven, bijvoorbeeld aan het begin van elke nieuwe maand.

Maak gebruik van een boekhoudprogrammaDoor gebruik te maken van een computerprogramma wordt het bijhouden van uw boekhouding een stuk eenvoudiger. Het hoeft u niets te kosten want u hebt een ruime keuze in gratis boekhoudsoftware die u kunt downloaden. Online boekhoudprogramma’s worden steeds populairder. Hiertoe heeft u overal toegang en u hoeft niet bang te zijn dat uw gegevens verliest.

Hopelijk helpen deze tips uw boekhouding wat gemakkelijker te maken. Hebt u nog goede tips? Laat het weten in een reactie hieronder.