Nieuws Actueel

TNT blinkt uit op positieve beurs

Van onze redactie 7 april 2015

Image 4845276

De AEX-index sloot met een winst van 2,2 procent op 503,03 punten. Het is het eerste slot boven de 500 punten sinds begin 2008. Eind maart stond de belangrijkste graadmeter op het Damrak tijdens de handel al wel een paar keer kortstondig boven die psychologisch belangrijke grens.

De MidKap kreeg er 1,8 procent bij en kwam uit op 768,23 punten. De toonaangevende graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 1,3 en 1,9 procent hoger de handel uit.

TNT steeg ruim 28 procent tot 7,69 euro en naderde daarmee de biedprijs van 8 euro per aandeel waar FedEx voorbeurs mee kwam. FedEx en TNT schatten de kans van slagen hoog in, hoewel een vergelijkbare poging van de Amerikaanse concurrent UPS ruim twee jaar geleden nog strandde op verzet van de Europese Commissie.

Winst In de MidKap liftte PostNL mee met een winst van ruim 12 procent. Het postbedrijf heeft een belang van bijna 15 procent in TNT en steunt het bod van de Amerikanen. Met de opbrengst van circa 642 miljoen euro kan PostNL zijn financiële positie fors versterken, waardoor de uitkering van dividend aan aandeelhouders in zicht kan komen.

Verliezers waren er niet onder de hoofdfondsen, maar in de MidKap ging Air France-KLM 2,7 procent onderuit. De Franse tak van het vliegbedrijf verwacht woensdag flink last te krijgen van een staking van Franse luchtverkeersleiders. Veel vluchten vallen uit.

ING ING bleef met een winst van 1,7 procent achter bij het gemiddelde in de AEX. De bank liet weten een boekwinst van 450 miljoen euro te kunnen bijschrijven op de fusie van zijn Indiase dochterbedrijf met een andere Indiase bank. Dat is wel drie keer zoveel als enkele maanden geleden werd geschat.

De euro werd voor 1,0850 dollar verhandeld, tegen 1,0870 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,2 procent tot 53,27 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder en kostte 58,65 dollar per vat.