Nieuws Actueel

TNT hard onderuit op beurs

Lotte Grimberg 17 februari 2015

De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdagochtend lager geopend. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen met verliezen. Het uitblijven van een oplossing voor het Griekse schuldenprobleem zorgde voor onzekerheid onder beleggers. Op Beursplein 5 ging TNT onderuit na publicatie van de jaarcijfers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1 procent lager op 458,15 punten. De MidKap zakte ook 1 procent, tot 688,69 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,3 procent.

SchuldenkwestieDe beurs in Athene daalde 3,8 procent. Het zoeken naar een oplossing voor de Griekse schuldenkwestie ontaardde maandag in een patstelling. De eurolanden willen een verlenging van het huidige leningenprogramma. Griekenland wil echter niets met het huidige pakket te maken hebben en noemt de eisen van de eurolanden onacceptabel.

In het roodAlle 25 fondsen in de AEX stonden in het rood. TNT was hekkensluiter met een verlies van bijna 7 procent. Het koeriersbedrijf leed in het vierde kwartaal een nettoverlies van 137 miljoen euro. Ook heeft TNT volgens analisten teleurstellende doelen gepresenteerd voor de komende jaren.

In de MidKap sloot roestvrijstaalmaker Aperam de rij met een min van meer dan 3 procent. Navigatiebedrijf TomTom ging aan kop met een winst van 0,3 procent.

WaardeverminderingTelefónica daalde ruim 1 procent in Madrid. De Spaanse telecomaanbieder heeft miljarden afgeschreven op zijn bezittingen in Venezuela. In totaal schreef het concern 2,8 miljard euro af, vanwege de enorme waardevermindering van de Venezolaanse munt bolivar.

Minder sterk tempoIn Parijs zakte Orange 1,9 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het Franse telecombedrijf verwacht dat zijn bedrijfsresultaat dit jaar verder daalt, maar in een minder sterk tempo dan in 2014.

De euro was 1,1342 dollar waard, tegen 1,1392 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 53,04 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 61,52 dollar per vat.