Nieuws Actueel

TNT voelt unrust

Rik Nizet 5 oktober 2015

TNT heeft last van economische tegenwind in onder meer Brazilië, China en Australië. Ook in Frankrijk staat de winstgevendheid onder druk. De operationele winst, gecorrigeerd voor eenmalige posten, zal mede daardoor in het derde kwartaal waarschijnlijk flink lager uitvallen dan een jaar eerder.

Dat maakte de pakketvervoerder maandag bekend, voorafgaand aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarin een overnamebod van de Amerikaanse branchegenoot FedEx wordt toegelicht. De derdekwartaalcijfers worden op 26 oktober gepubliceerd.

TNT zegt wel voortgang te hebben geboekt met zijn meerjarige kostenbesparingsprogramma. Ook de investeringen voor dit jaar liggen op koers. Het bedrijf beschouwt 2015 als een "uitdagend overgangsjaar''. Vanaf volgend jaar wordt een verbetering voorzien.

Het duurt daarna nog zeker twee jaar voor TNT ten volle profiteert van de ingrijpende reorganisatie die momenteel wordt doorgevoerd. In de tussentijd hoopt het bedrijf de overname door FedEx te hebben voltooid. Daar moet dan nog wel toestemming voor worden gegeven door de Europese Commissie.

Brussel onderzoekt nog of de overname de concurrentie op de Europese markt voor pakketbezorging niet te veel inperkt. Bij een eerder voorgestelde combinatie van TNT met het eveneens Amerikaanse UPS oordeelde de mededingingswaakhond dat dit wel het geval was.