Nieuws Actueel

TNT voert negatieve AEX aan

Van onze redactie 20 oktober 2015

Image 5356559

De AEX-index stond even na de opening van de beurzen op Wall Street 0,7 procent in de min op 446,23 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 672,19 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stonden 0,2 tot 0,9 procent in de min.

De koers van TNT liep met 9,5 procent op tot 7,51 euro, vlak onder het bod van 8 euro dat FedEx voor het expressbedrijf op tafel heeft gelegd. Persbureau Reuters meldde dinsdag op basis van anonieme bronnen dat de Europese Commissie geen grote bezwaren heeft tegen die overname, waardoor het belangrijkste struikelblok voor de transactie verdwenen zou zijn.

Delta Lloyd

Andere grote winnaars waren er niet in de Amsterdamse hoofdindex. Daarin stond verzekeraar Delta Lloyd onderaan met een verlies van bijna 5 procent, gevolgd door staalproducent ArcelorMittal, die 3,5 procent inleverde.

In de MidKap werd TomTom ruim 1 procent minder waard. De navigatiespecialist zag de winst in het derde kwartaal kelderen, vooral als gevolg van de afzwakkende euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. TomTom verwacht dat de dure dollar ook in het huidige kwartaal een knelpunt zal vormen. De winst- en omzetprognoses voor dit jaar blijven wel overeind.

Mobistar

In Brussel maakte Mobistar een koerssprong van 4,1 procent. Het Belgische telecombedrijf verhoogde zijn winstverwachting na een goed derde kwartaal. Horlogemaker Swatch verloor in Zürich bijna 2 procent na tegenvallende Zwitserse exportcijfers.

De euro noteerde op 1,1350 dollar, tegen 1,1315 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 46,05 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper en kostte 48,48 dollar per vat.