Nieuws Actueel

TNT zakt op positieve beurs

Rik Nizet 3 februari 2015

De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdagochtend in de plus geopend. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen licht hoger. De oliebedrijven stonden opnieuw op winst door de opleving van de olieprijs. In Amsterdam ging TNT omlaag nadat het waarschuwde voor een lager resultaat.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,7 procent hoger op 453,79 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 671,21 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 0,9 procent bij.

Eenmalige miljoenenlastTNT zakte 2,8 procent in de AEX. Het koeriersbedrijf neemt in het vierde kwartaal een eenmalige miljoenenlast. Een marktkenner wees er op dat het bedrijf al een vervelend jaar achter de rug heeft en sprak van ,,meer slecht nieuws'' voor het concern. Volgens analisten van Petercam is het de tweede keer in een halfjaar tijd dat TNT beleggers teleurstelt.

SBM OffshoreKoplopers in de AEX waren de oliegerelateerde bedrijven SBM Offshore, Shell en Fugro met winsten tussen de 2,4 en 4,5 procent. Het Franse Altice zat ook in de lift met een plus van 3,5 procent. Bestuurders van het kabelbedrijf kopen in totaal 4,4 miljoen aandelen in hun eigen bedrijf van Carlyle Cable Investments.

In Londen won BP ruim 3 procent en wist mee te liften op de weer wat stijgende olieprijzen. De Britse oliereus had in het vierde kwartaal nog veel last van de fors gedaalde prijzen, zo bleek dinsdag. Het Britse olie- en gasconcern BG Group zakte 1,5 procent na een miljardenafschrijving.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 49,97 dollar. Een vat Brentolie werd 1,2 procent duurder op 55,39 dollar. De olieprijzen gaan nu al vier dagen omhoog, dat komt volgens kenners onder meer door een grote staking in de Amerikaanse olie-industrie.

De euro was 1,1330 dollar waard, tegen 1,1345 dollar bij het Europese slot op maandag.