Nieuws Actueel

Toekomst V&D hangt aan zijden draadje

Lotte Grimberg 9 februari 2015

De toekomst van warenhuisketen V&D is uiterst onzeker. De gesprekken met de vakbonden gisteravond zijn kort voor middernacht beëindigd. "Het gesprek heeft 0,0 resultaat opgeleverd", liet CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer weten. FNV-bestuurder Suijker verwachtte eerder al geen succesvolle uitslag.

Lees ook:

V&D maandag failliet'V&D houdt alleen slechte panden over'Faillissement openlijk genoemdV&D krijgt mes op de keelV&D wil geen winkels sluitenV&D heeft lak aan de wet

StadshartenOndanks de moeilijke besprekingen gaan de winkels vandaag gewoon open. Alleen dreigt er volgens NOS-verslaggever Wessel de Jong wel een probleem. "Er is nog geen akkoord dus per vandaag is er ook geen geld meer om de leveranciers te betalen. Maar hoe dat uitpakt, dat zullen we merken als de winkels opengaan." Er is volgens De Jong wel hoop voor de warenhuisketen. "V&D zit al 127 jaar in de stadsharten van Nederland. Dat zal niet zomaar verdwijnen. Mocht het failliet gaan, dan zal er vast een doorstart gemaakt worden."

WinkelpandenGisteren zouden alle eigenaren van de V&D-winkelpanden hebben ingestemd met het plan om de huur van de V&D-winkelpanden te halveren, maar een definitief akkoord komt er pas als ook Sun Capital instemt.

Nieuwe gesprekkenMaandagochtend zijn nieuwe gesprekken van start gegaan. Er wordt "druk onderhandeld", aldus V&D zonder verdere toelichting. De gesprekken worden nu vooral gevoerd tussen het warenhuisbedrijf zelf, de betrokken banken en V&D-eigenaar Sun Capital. De eigenaren van winkelpanden, waarmee het hele weekeinde werd onderhandeld, zouden niet meer aan tafel zitten.

OndergangDe gesprekken moeten het noodlijdende V&D voor de ondergang behoeden. Sun Capital zou bereid zijn in dit kader ongeveer 60 miljoen euro in het bedrijf te steken, onder de voorwaarde dat er wordt bezuinigd op de personeelskosten en de huur. In de afgelopen dagen probeerde V&D de verhuurders zover te krijgen de komende zes maanden een lagere huur te accepteren, zodat er meer tijd komt om oplossingen voor de diverse filialen te verzinnen.

Verschillende verhuurders lieten weten akkoord te gaan met dit voorstel.

LoonofferDe vakbonden zijn maandagochtend niet bij de gesprekken betrokken, lieten ze weten. V&D eist dat het personeel een fiks loonoffer brengt, maar daar zijn de bonden tegen. Zondag spraken ze kort met V&D, zonder resultaat. Zij wachten vooralsnog de ontwikkelingen af en richten zich op hun kort geding tegen het concern dat over een week dient.

De gesprekken vinden maandag opnieuw plaats in het hoofdkantoor van V&D in Amsterdam-Zuidoost en bij vastgoedadviseur Cushman & Wakefield aan de Zuidas.