Nieuws Actueel

Toerist mijdt Zwitserland: Vlag halfstok in Milka-land

Rik Nizet 19 januari 2015

De klap van de plotselinge explosieve stijging van de koers van de Zwitserse frank dreunt nog na, ook in Zwitserland toerismeland. Het aantal boekingen uit belangrijke landen als Nederland en Duitsland is ingestort, constateert de directeur van het Nationale Bureau voor Toerisme, Jürg Schmid, zondag in Zwitserse kranten. Hij waarschuwt voor zware tijden en wil hulp van de Zwitserse regering. Die probeert het leed voor de branche te verzachten en zint op mogelijke belastingvoordelen.

"De telefoons hielden onmiddellijk op met rinkelen en vooral de onlinereserveringen bleven plotseling uit", stelt Schmid in de krant Le Matin Dimanche. Gasten uit Duitsland en Nederland hebben volgens de toerismechef het heftigst op de prijsverhogingen gereageerd.

De branchevereniging rekent al op minder boekingen voor het hele jaar. Reden voor het wegblijven van de toeristen is de onzekerheid over de frank, na de aankondiging donderdag van de centrale bank dat de koppeling met de euro is losgelaten.

Volgens minister van Financiën, Eveline Widmer-Schlumpf, is het nu nog te vroeg om over belastingvoordelen te spreken. "Mochten we over een half jaar zien dat er verdere maatregelen nodig zijn, zal men daar dan over moeten praten", aldus de bewindsvrouw tegen de krant Sonntagszeitung.