Advertorial van images/news_items/shoppenklantenondernemenwinkelengroot.jpg

Nieuws Actueel

Toeristentaks zet kwaad bloed

Om een of andere reden is die brief echter nooit verstuurd.

Van onze redactie 11 november 2015

Shoppenklantenondernemenwinkelengroot

Eigenaren van zogeheten groepsaccommodaties in de gemeente Lochem verzetten zich tegen een voorgenomen verhoging van de toeristenbelasting. De gemeente Lochem is van plan om de toeristentaks voor bijvoorbeeld jeugdherbergen te verhogen van 90 eurocent naar 1,20 euro. Ondernemers komen daartegen in het geweer. Dat meldt de Stentor woensdag.

De gemeente Lochem zag zich na een juridische procedure genoodzaakt om de tarieven aan te passen. Een ondernemer verzette zich twee jaar geleden via de rechter tegen de toeristenbelasting die hij moest betalen. Hij vond gehoor bij de rechter. Het kwam er op neer dat Lochem het verschil tussen verschillende categorieën onvoldoende tot uitdrukking liet komen in de tariefbepaling. Groepsaccommodaties vielen eerder onder dezelfde categorie als tentjes of stacaravans. De term groepsaccommodaties was evenwel een grijs gebied geworden, aldus wethouder Bert Groot Wesseldijk (Gemeentebelangen). Wat valt er wel en niet onder? Daarop heeft de gemeente haar beleid tegen het licht gehouden.

Aparte categorieGroepsaccommodaties vormen nu een aparte categorie met een eigen tarief. Het gevolg daarvan is dat zij voortaan 1,20 euro per persoon per overnachting aan toeristenbelasting moeten heffen. Dat wordt doorberekend aan toeristen. In het verleden was dat 90 eurocent.

Voorzitter Maarten Jansen van belangenbehartiger Recreatie Ondernemers Lochem (ROL) noemt die stijging buitenproportioneel. Lochem telt volgens hem vijf of zes groepsaccommodaties, zoals Stayokay in Gorssel.

Klanten mislopenDe ondernemers vrezen dat zij door de prijsstijging klanten mislopen. Groepsaccommodaties worden onder meer gebruikt voor schoolkampen. De dertig cent extra per leerling zijn voor scholen wel kosten die mee wegen in het totale kostenplaatje, aldus Jansen.

ROL, dat opheldering vraagt van de gemeente, ziet het liefst dat er helemaal geen toeristenbelasting hoeft te worden betaald. Een tarief van 90 eurocent is evenwel een schappelijk alternatief. De gemeente gebruikt de opbrengst immers ook voor toeristische voorzieningen.

Ondernemers zijn overigens ook verbaasd dat zij niet door de gemeente zijn geïnformeerd. Dat komt door een fout bij de gemeente. De gemeente wilde betrokken ondernemers een brief met uitleg sturen, zegt wethouder Groot Wesseldijk. Om een of andere reden is die brief echter nooit verstuurd. Hoe dan ook gaat Groot Wesseldijk nog met ondernemers in gesprek.