Nieuws Actueel

Tommy Wieringa plant eerste schaduwbomen voor koeien in Raalte

Van onze redactie 10 november 2014

Bewonderend loopt Tommy Wieringa om de stapel winterlindes heen die boomverzorgers van de gemeente Hellendoorn hebben geschonken om koeien in de wei op warme zomerdagen schaduw te geven.

Dat de 50 boompjes met geen mogelijkheid in de Boedelbak passen die Wieringa mee naar Twente heeft gesleept, is duidelijk. Maar ook voor dat probleem heeft zijn bomensponsor op deze stralende maandagochtend een oplossing: de schrijver krijgt de grote aanhanger van de gemeente te leen.

Tommy Wieringa bewondert de winterlindes die de gemeente Hellendoorn heeft gesponsord. Nu nog in z'n boedelbak... pic.twitter.com/wNOYxvNrik

— Annemieke van Dongen (@AnnemiekevD) 10 november 2014

In zijn column in deze krant beloofde Wieringa in juni om eigenhandig 50 bomen te komen planten bij koeienboeren. "Mocht zomerweidegang in Nederland ooit wettelijk afgedwongen worden, dan moet de boer ook worden verplicht om een paar schaduwbomen te planten op zijn land", schreef hij toen. "Er is geen reden om te veronderstellen waarom dieren minder last van de brandende zon zouden hebben dan wij."

Parasolletje De jonge boer Rob Kleinlangevelsloo uit Raalte, die Wieringa heeft uitgenodigd om bomen te komen planten, ziet zijn melkkoeien graag in de wei. "Dat is het mooiste wat er is. Puur natuur. De koeien grazen hun eigen voer bij elkaar en laten hun mest achter op het land. Maar in de zomer hebben ze wel behoefte aan een parasolletje."

Na telefoontje met het waterschap mag Tommy Wieringa toch 7 schaduwlindes planten langs sloot v boer Rob in Raalte pic.twitter.com/eihPHfixWw

— Annemieke van Dongen (@AnnemiekevD) 10 november 2014

Volgens de Dierenbescherming kunnen koeien bij temperaturen boven 25 °C last van hittestress en zonnebrand krijgen. De organisatie, die zelf al eerder campagne voerde voor meer bomen in de wei, juicht het initiatief van de schrijver dan ook toe.

In de Tweede Kamer pleitten onder meer de Partij voor de Dieren en de PVV onlangs voor meer bomen en houtwallen. Voor schaduw, maar ook omdat bomen insecten en vogels aantrekken en het landschap verfraaien.

Extra werk De meeste boeren zijn echter minder fan van bomen: die kunnen omwaaien en leveren extra snoeiwerk op. Daarbij groeit gras in de schaduw minder hard. Samenklonterende koeien creëren er bovendien een lokaal mestoverschot. Om die redenen had de vader van Rob Kleinlangevelsloo juist veel bomen gerooid. De gepensioneerde boer kijkt hoofdschuddend toe hoe zijn zoon en de schrijver negen lindes van de aanhanger op de trekker laden en het land in rijden.

Kleinlangevelsloo wijst op een strook land van achthonderd meter langs een beek, waar hij de bomen graag wil hebben. "Schitterend!", roept Wieringa goedkeurend. "Let's start digging!" Hij trekt z'n jas uit en grijpt de schop.

Hij staat, de eerste schaduwboom van Tommy Wieringa! pic.twitter.com/GHQt4SEY7M

— Annemieke van Dongen (@AnnemiekevD) 10 november 2014