Nieuws Actueel

TomTom koploper op Damrak

Van onze redactie 12 februari 2015

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 458,51 punten. De MidKap klom ook 0,1 procent, tot 676,60 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt, Londen stonden 0,2 procent lager tot 0,2 procent hoger.

In de AEX behoorde AkzoNobel tot de sterkste stijgers met een winst van 1,4 procent. Beleggers waren opgelucht dat het verfconcern bij de publicatie van de jaarcijfers vasthield aan zijn doelstellingen voor 2015.

TomTom

TomTom ging aan kop in de MidKap met een plus van 7,8 procent en bereikte daarmee het hoogste niveau in 4 maanden. De navigatiespecialist zag de omzet in 2014 iets afnemen, maar gaat voor dit jaar weer uit van groei. Dat zou de eerste groei op jaarbasis betekenen sinds 2010.

In Parijs zakte Société Générale bijna 2 procent. De Franse bank boekte in het vierde kwartaal minder winst dan analisten hadden verwacht. Société Générale heeft last van de zwakke omstandigheden op de thuismarkt. Ook de belabberde economie in Rusland, waar Société Générale een van de belangrijkste buitenlandse banken is, zorgde voor een domper.

Zwitserland

Credit Suisse klom bijna 5 procent in Zürich. De op een na grootste bank van Zwitserland wist in het vierde kwartaal weer winst te boeken. Ook verwacht de bank de nadelige gevolgen van de financiële onrust die is ontstaan in het Alpenland sinds de centrale bank vorige maand de koppeling tussen de frank en de euro losliet, te kunnen compenseren.

In Frankfurt maakte Zalando een koerssprong van 12 procent. Het Duitse webwinkelbedrijf heeft voor het eerst een jaar met winst afgesloten. Voor 2015 voorspelt de schoenen- en kledingverkoper een verdere toename van de verkopen.

De euro stond op 1,1330 dollar, tegen 1,1305 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent duurder op 50 dollar. Brentolie kostte 2 procent meer op 55,77 dollar per vat.