Nieuws Actueel

Top 10: Doe dit NIET met je geld

Jeroen Jansen 17 februari 2014

Een duur huis, nooit sparen, administratie een rommeltje… Het is niet altijd even gemakkelijk om goed met geld om te gaan. Wat zijn de slechtste gewoonten met geld? De redactie verzamelde er 10, met tips wat je er aan kan doen.

1) Op te grote voet levenEen duur huis, mooie auto’s, merkkleding, altijd de nieuwste gadgets. Veel mensen leven alsof ze meer verdienen dan ze doen. Vaak uit behoefte aan status, om aan anderen te laten zien dat het goed gaat. Mensen die verstandig omgaan met geld doen precies het tegenovergestelde. Zij leven altijd alsof ze minder verdienen dan ze doen, zodat ze elke maand geld overhouden om te sparen.

2) Niet sparenSparen is voor veel mensen een laatste ding. Als er na alles betaald te hebben nog geld overblijft, gaat dat naar de spaarrekening. In de praktijk komt er dan van sparen vaak weinig terecht. Maak van sparen een prioriteit en maak elke maand een vast bedrag over.

3) Schuld aanhouden op je creditcardVoor schuld aanhouden op je creditcard betaal je een hoge rente. Werk creditcardschulden daarom altijd snel weg.

4) Geen prioriteit geven aan schulden met hoge renteDe ene schuld is de andere niet. Als je meer dan één schuld hebt, is het raadzaam om de rentepercentages van de verschillende schulden te bekijken. Daar zitten vaak flinke verschillen tussen. Geef prioriteit aan het afbetalen van de schulden waarover je de hoogste rente betaalt.

5) Niet de beste prijs krijgenBetaal je de goede prijs voor je maandelijkse rekeningen? En gebruik je wel alle dingen die je afneemt? Neem je rekeningen door en bekijk of je bepaalde producten diensten goedkoper kunt krijgen en welke je kunt opzeggen omdat je er toch geen gebruik van maakt.

6) Verkeerde investeringenAls ondernemer is het soms moeilijk je enthousiasme te temperen, over je eigen plannen of over die van een ander. Investeer alleen als er een goed businessplan is en zoek grondig uit of aannames over toekomstige kosten en opbrengsten realistisch zijn. Bij twijfel, niet doen.

7) Vaak van plannen wisselenBeter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Maar sommige ondernemers veranderen hun plannen net wat te vaak. Met het probleem dat aan de vorige versie van het plan al –tevergeefs – geld is uitgegeven. Denk vooruit om dit te voorkomen.

8) Niet leren van foutenElke fout die je maakt is een kans om er iets van te leren. Evalueer je projecten en zet op een rij wat er goed en fout is gegaan.

9) Administratie niet op ordeNa een dag hard werken heb je wellicht geen zin meer in de administratie. Uit onderzoek van het IMK bleek dat vooral kleine ondernemers vaak een gebrek aan financieel inzicht hebben. Niet in de laatste plaats komt dat vaak door een rommelige administratie. Houd je administratie bij, zodat je een overzicht hebt van hoe je er echt voor staat.

10) In het hoogseizoen op vakantieEr is nog altijd een fors prijsverschil tussen vakanties in het hoogseizoen en vakanties daarbuiten. Als je niet per se in het hoogseizoen op vakantie moet – vanwege schoolgaande kinderen en/of voor de zaak – plan je je vakanties beter (net) buiten het hoogseizoen.

Lees verder op BC.nl.