Nieuws Actueel

Top 10 fiscale paradijzen

Rik Nizet 8 juni 2015

Belastingparadijs fiscus eiland groot

Over fiscale paradijzen wordt veel gesproken, maar welke landen zijn het eigenlijk? En met welke voordelen lokken ze de rijken? Het Britse advocatenkantoor Bradley Hackford adviseert gefortuneerde klanten over naar welk land zij het beste kunnen verhuizen om zo min mogelijk belasting te betalen. Dit is de top 10 van fiscale paradijzen in 2015, volgens Bradley Hackford.

Om de top tien samen te stellen beoordeelde Bradley Hackford de landen op vijf criteria:- De belastingdruk op natuurlijke personen.- De levenskwaliteit.- De fysieke en juridische veiligheid.- Het overheidsbeleid om buitenlandse investeringen en immigranten te lokken en de snelheid van de administratieve afhandeling.- De geografische ligging, bereikbaarheid en aantrekkelijkheid.De top 10 fiscale paradijzen1) Antigua en BarbudaAntigua en Barbuda is een staat van twee kleine bovenwindse eilanden in de Cariben. Het staatsburgerschap van Antigua en Barbuda is op twee manieren te koop: tegen een schenking van 250.000 US dollar of door voor minimaal 400.000 US dollar eigendom op de eilanden aan te schaffen vanaf een lijst van de overheid. Je nationaliteit is belangrijk, stelt Bradley Hackford, want fiscale regels gaan steeds vaker uit van de nationaliteit van de belastingplichtige. Wanneer je de nationaliteit van Antigua en Barbuda hebt verworven, kun je ook je kapitaal overbrengen en ben je vrijgesteld van alle belastingen op buitenlandse inkomsten. 2) Groot-BrittanniëOok Groot-Brittannië lokt graag buitenlandse rijken. Voor niet-ingezetenen die naar Groot-Brittannië verhuizen geldt de eerste zeven jaar een nultarief voor de inkomstenbelasting over inkomsten uit het buitenland. Daarna moet je een forfaitair minimum betalen of natuurlijk verkassen naar een ander belastingparadijs. 3) MonacoHet prinsdom aan de Rivièra is met zijn 2 vierkante kilometer het kleinste land ter wereld na Vaticaanstad. De tarieven van de inkomstenbelasting zijn er nul. Ook vermogens, erfenissen en giften worden niet belast. Alleen Fransen zijn hiervan uitgezonderd en betalen de Franse belastingen. Wie naar Monaco wil verhuizen, moet wel minimaal 500.000 euro op zijn bankrekening hebben.

4) AndorraHet dwergstaatje in de Pyreneeën heeft een zeer laag belastingtarief van maximaal 10 procent. Voor een investering van 350.000 euro en een storting van 50.000 euro aan de regering, kun je zonder werkvergunning in Andorra gaan wonen. Om fiscaal Andorrees te zijn moet je er minimaal drie maanden per jaar wonen.5) Bahama’sDe Bahama’s zijn een subtropische eilandengroep die dicht bij de VS ligt. De inkomstenbelasting is er nul procent en vermogensbelasting en erfbelasting bestaan er niet. Vestiging is mogelijk door een aankoop van onroerend goed vanaf 500.000 dollar. Bij een aanschaf van anderhalf miljoen dollar of meer kan een snelle procedure gevolgd worden. 6) MauritiusMauritius is een eilandstaat in de Indische Oceaan. Wie er voor minimaal 500.000 US dollar onroerend goed koopt in een door de overheid aangewezen project, wordt officieel inwoner. De inkomstenbelasting is er 15 procent en er zijn aftrekposten voor buitenlandse verdiensten. Erfbelasting bestaat er niet. 7) MaltaIn de Middellandse Zee ligt het eilandstaatje Malta. Het is een lidstaat van de Europese Unie. Onder een aantal voorwaarden betaal je in Malta nul procent belasting over buitenlandse inkomsten. 8) GibraltarDe rots Gibraltar is Brits, mediterraan en deel van de Europese Unie. Gibraltar kent een maximale inkomstenbelasting van 28,360 Britse ponden per jaar. Lees verder.