Nieuws Actueel

'Topambtenaren gefêteerd door Ordina'

Van onze redactie 27 januari 2015

In die periode probeerden medewerkers van Ordina overheidsaanbestedingen te beïnvloeden door ambtenaren gunstig te stemmen met golfpartijen, diners en het bijwonen van sportevenementen als voetbalwedstrijden en het toenmalige Ordina Open-tennistoernooi.

Dat meldt het televisieprogramma Zembla, dat hier woensdagavond een uitzending aan besteedt. Zembla baseert zich op e-mailverkeer van Ordina met betreffende ambtenaren en op een anonieme voormalige medewerker van het bedrijf.

Databases ,,Een groot aantal topambtenaren ging in weerwil van geldende gedragscodes op de uitnodigingen van Ordina in'', stelt Zembla. Ordina zou destijds precies hebben geweten welke ambtenaren beslisten over de aanbestedingen. Deze ambtenaren moesten ,,bewerkt'' worden. In speciale databases werd van elke ambtenaar bijgehouden hoeveel invloed hij had op een beslissing.

Ook kregen ambtenaren van Ordina een label. Sommigen waren neutraal, anderen stonden negatief tegenover het bedrijf. Een aantal ambtenaren kreeg het label 'sponsor’.

Geen commentaar Een woordvoerder van Ordina wilde geen inhoudelijk commentaar geven. ,,We moeten eerst de uitzending bekijken.'' Ordina-topman Stépan Breedveld liet eerder op de dag weten dat het bedrijf niet in de uitzending van Zembla aan het woord komt. Het concern heeft wel op vragen van Zembla gereageerd.

Opstelten Minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) laat onderzoeken of ambtenaren van zijn ministerie zich in hun contacten met ICT-bedrijf Ordina hebben gehouden aan de integriteitsregels.

In een reactie stelt Opstelten dat hij de signalen serieus neemt en tot op de bodem laat uitzoeken of de integriteitsregels zijn overtreden. ,,Waar nodig worden personele maatregelen genomen. Als sprake is van mogelijk gepleegde strafbare feiten, wordt aangifte gedaan. Dit kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie.''

Verhoeven D66-Kamerlid Kees Verhoeven stelt dat als klopt wat Zembla beweert, dan zowel de ambtenaren als Ordina wisten dat ze fout bezig waren. ,,Er is keihard sprake van corruptie als een bedrijf ambtenaren op deze manier omkoopt. Bovendien maken de bedrijven die wel eerlijk meedoen aan aanbestedingen hierdoor minder kans. Uiteindelijk is de burger de pineut, die betaalt de rekening.'' Als de berichten van Zembla kloppen, dan moeten er forse straffen volgen.

ACM De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet op dit moment al onderzoek naar eventuele schendingen van het mededingingsrecht. Nieuwe informatie hierover wordt zo nodig aan de ACM overgedragen, stelt Opstelten.