Nieuws Actueel

Topchefs koken voor KFC

Hiske Versprille 24 december 2015

Kfcamsterdamchefs1065

Op hun menukaart prijken normaal gesproken kaviaar, tarbot en krokante kikkerbillen, maar chefs Bert van Buschbach en Frank Schipper van restaurant De Compagnon leggen zich deze kerst toe op het bereiden van een heel ander viergangenmenu. Met kip, kip en nog eens kip, bericht Het Parool.

Van Buschbachs keuken aan de Warmoesstraat in Amsterdam werd door fastfoodrestaurant Kentucky Fried Chicken ingeschakeld om in drie restaurants tegelijkertijd een speciaal, feestelijk viergangendiner te serveren aan een geselecteerde groep van 260 gasten.

Nashville hotsauce De chef-kok gaat de 'signature dishes' van de kipketen, zoals de in een geheim jasje gefrituurde kip, de Nashville hotsauce en de maïskolf verwerken in kerstwaardige haute cuisine.

"Dat was soms nog best wel een uitdaging," zegt chef Frank Schipper. "We hadden bijvoorbeeld voorgesteld om kip met kreeft te maken, maar dat werd afgekeurd omdat het niet genoeg binnen de formule paste." Van Buschbach: "We hebben het menu denk ik wel dertig keer aangepast."

FansEr worden kerstdiners georganiseerd in KFC-vestigingen in Rotterdam, Nijmegen en bij de Foodstrip in Zuidoost. De kiprestaurantketen heeft meer dan tweeduizend aanmeldingen met motivatie ontvangen voor het diner. Van Buschbach: "Ik heb een paar van die motivaties gezien en het zijn toch vooral mensen die niet de middelen hebben om op een andere manier kerst te vieren. En het zijn fans van KFC. Het is gewoon eens een heel andere groep om voor te koken, dat maakt het heel interessant."

De chefs zijn er door sommige collega's wel op aangesproken dat ze gingen samenwerken met een fastfoodketen. "Die zeiden: 'waarom doe je dat nou? Je verkoopt je ziel aan de duivel!' Maar vergis je niet: ondertussen eten al die koks natuurlijk wel bij dat soort zaken," lacht Van Buschbach. "Ik vind het ook heerlijk: we gaan op zaterdagavond vaak kip halen voor het hele personeel."

Ron BlaauwVan Buschbach is niet de enige Amsterdamse chef die zich op de kerstschnabbels heeft gestort: Ron Blaauw (van Ron Gastrobar en Ron Gastrobar Oriental) liet zich door supermarktketen Jumbo invliegen om ouderwetse varkenshaasmedaillons met groenepeper-saus te maken.