Nieuws Actueel

Topinkomens publieke sector griezelig hoog

Rik Nizet 19 juli 2014

Veel topbestuurders in de zorg, het onderwijs en bij woningcorporaties en toezichthouders verdienen nog altijd fors meer dan de huidige balkenendenorm van 230.000 euro. Er zal dus fors ingeleverd moeten worden als de normering van topinkomens volgend jaar verder wordt aangescherpt. Dit blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van de Volkskrant.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), was in 2013 goed voor een brutoloon van 422.573 euro (inclusief pensioen en onkosten). Ook andere DNB-bestuurders prijken hoog op de lijst van topinkomens die krant heeft samengesteld. Paul Riemens van de Luchtverkeersleiding verdiende 363.109 euro, Theodor Kockelkoren van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) 335.116 euro, en Willem Geerlings van het Medisch Centrum Haaglanden 309.696 euro.

SalarisplafondHet kabinet wil het salarisplafond in de (semi)publieke sector per 1 januari volgend jaar juist verder verlagen naar een ministerssalaris van circa 169.000 euro. Het nieuwe maximum geldt voor nieuwe bestuurders. Voor huidige bestuurders die boven de norm zitten, gaat een overgangsperiode gelden. Zij moeten hun salaris komende jaren stapsgewijs minderen tot de norm.

ZorgsectorUit het onderzoek van de Volkskrant komt naar voren dat vooral in de zorgsector nu nog te veel wordt betaald: bij 20 van de 25 onderzochte instellingen lag het inkomen boven de huidige norm. Bij de woningcorporaties was dat ruim een derde.

Het kabinetsvoorstel om de topinkomens verder aan banden te leggen, ligt nu bij de Tweede Kamer. De Raad van State liet zich in een advies onlangs kritisch uit over de plannen. Volgens de raad heeft het kabinet niet goed onderbouwd waarom er zo snel na de normering van topinkomens die vorig jaar in werking trad, alweer voor een forse aanpassing van die norm wordt gekozen. Ook vraagt het adviesorgaan zich af of er na de maatregel nog wel voldoende gekwalificeerde en deskundige topfunctionarissen gevonden kunnen worden voor de betreffende posities.