Nieuws Actueel

Topjaar chaletverkoop in Nieuwleusen dankzij vluchtelingencrisis

De mobiele chalets van Arcabo gaan de laatste tijd als warme broodjes 'over de toonbank'. Het Nieuwleusense bedrijf van Bertus ten Kate draait een topjaar, mede dankzij de vluchtelingencrisis.

Van onze redactie 8 december 2015

Chalet stockpixabay

Ten Kate (54) zegt het met een grote glimach, maar het is wel menens. Hij zou de minister-president graag de gouden tip willen aanreiken, waarmee het vluchtelingenprobleem in Nederland uit het slop kan worden getrokken. Ten Kate is een groot voorstander van het plan van Dalfsens burgemeester Han Noten, die een alternatief concept uitdokterde om asielzoekers in Nederland te huisvesten.

Arcabo draait mede dankzij de vluchtelingenstroom een topjaar. Eind deze maand komt het bedrijf op een nooit eerder behaald jaarresultaat van ruim 700 verkochte mobiele bungalows, die in prijs variëren van van 35.000 tot 200.000 euro. Voor volgend jaar wordt opnieuw groei voorspeld. Het bedrijf bedient vanuit het Vechtdal veel Europese landen.

Arcabo richt zich vooral op de recreatieve sector, maar lift mee op de sterk toegenomen vraag naar tijdelijke woonruimte. Ongeveer 15 procent van de Arcabo-chalets ging dit jaar naar het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) of naar gemeentes in Duitsland, waar het woonruimteprobleem voor asielzoekers eveneens speelt. Onlangs gingen er nog dertig exemplaren per dieplader op transport naar Lüneburg.

MarktleiderArcabo, met ruim 120 vaste medewerkers, beschouwt zichzelf als Europees marktleider in de chaletbouw. Volgens directeur Ten Kate en general manager Rijk Houthuijzen is dat omdat er in de crisisjaren is geïnvesteerd in automatisering en het bedrijf een grote verscheidenheid aan modellen voert. Snelheid is ook een belangijk issue. In 14 dagen is een chalet van 60 vierkante meter oppervlak gereed. Dat betekent concreet huisvesting voor zes personen, met drie slaapkamers, een woonkamer en een badkamer. Vloerverwarming behoort tot de opties. Het bedrijf in Nieuwleusen nam onlangs ook een energieneutrale versie in productie. "Wij bouwen wat de klant vraagt, slagvaardigheid is onze grote kracht."

Waren het voorheen vooral particulieren die een chalet kochten, bijvoorbeeld als tweede huis op een park, tegenwoordig zijn het vaak beleggers die verhuurrendement aantrekkelijker vinden dan karige spaarrente. Arcabo, achttien jaar geleden opgericht door Bertus ten Kate en plaatsgenoot Peter Lier, stond als afkorting aanvankelijk voor Architectuur Caravanbouw, maar vergelijking met stacaravans uit de vorige eeuw gaat mank. Een chalet of een mobiel cottage is vandaag de dag van alle gemakken en luxe voorzien.

Uit het jasje gegroeidArcabo Nieuwleusen is weer uit zijn jasje gegroeid en breidt binnenkort wederom uit. Begin dit jaar werd in Heerenveen een extra productiehal in gebruik genomen, de eerstvolgende uitbreiding heeft op 1 januari aanstaande plaats.

Arcabo heeft het terrein en de opslagruimte van de voormalige Tegeltoko verworven. Het 1.600 vierkante meter grote terrein sluit aan bij de huidige bedrijfsgebouwen. Daar wordt ondermeer de productie van de zogenaamde woodlodges (trekkershutten) gestationeerd.