Nieuws Actueel

Topman Ericsson op shortlist Microsoft

Rik Nizet 16 januari 2014

De topman van het Zweedse elektronicaconcern Ericsson, Hans Vestberg, is een van de kandidaten voor de opvolging van de vertrekkende topman van Microsoft. Dat meldden donderdag bronnen die betrokken zijn bij de selectieprocedure.

Naast de 48-jarige Vestberg zou ook Microsoft-bestuurder Satya Nadella en voormalige Nokia-topman Stephen Elop op de lijst staan, die inmiddels flink is geslonken. Microsoft liet in december weten dat er uit circa 100 mogelijke kandidaten na gesprekken zo'n 20 mensen zijn geselecteerd en dat de zoektocht naar een opvolger waarschijnlijk in het eerste deel van 2014 afgerond zal worden.

Ford-topman Alan Mulally, die ook op de shortlist zou hebben gestaan, liet vorige week weten dat hij niet van plan is Ford te verlaten. Bronnen meldden dat de 68-jarige Mulally zelf weinig zin had in een openbare selectieprocedure en dat hij bovendien weinig kans maakte door zijn gevorderde leeftijd en geringe ervaring met technologie-ondernemingen.

De Ford-bestuurder zou zich bovendien afvragen of een nieuwe topman voldoende speelruimte zal krijgen, omdat zowel Ballmer als zijn voorganger Bill Gates in de directie zitten. Dit zou voor meer mensen reden zijn geweest om hun eventuele kandidatuur in te trekken.