Nieuws Actueel

Topman HSBC ontduikt belasting

Lotte Grimberg 23 februari 2015

De topman van de in opspraak geraakte Britse bank HSBC, Stuart Gulliver, heeft zelf geld gehad op een rekening bij het Zwitserse onderdeel van de bank. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

HSBC is het middelpunt van een schandaal rond belastingontduiking van rijke klanten van de bank via de Zwitserse dochter. Gulliver sluisde tussen 2005 en 2007 circa 5 miljoen pond (6,7 miljoen euro) via Zwitserland door naar een in Panama geregistreerde onderneming. Volgens HSBC heeft Gulliver zich daarbij gewoon aan de regels gehouden.

OnthullingenDoor de onthullingen kan de positie van Gulliver worden ondermijnd. In de Britse politiek is veel ophef ontstaan over de rol die HSBC heeft gespeeld bij belastingontduiking. HSBC bood onlangs uitgebreid excuses aan voor de affaire.

BoetesHet concern kwam maandag met cijfers over 2014 naar buiten. De winst voor belastingen zakte met 17 procent naar 18,7 miljard dollar (16,5 miljard euro). Daarmee viel het resultaat minder goed uit dan analisten gemiddeld hadden voorspeld. HSBC had te maken met hogere kosten en voorzieningen voor boetes en schikkingen.

Gulliver liet in een toelichting op de resultaten weten dat de bank zich schaamt voor het gedrag bij het Zwitserse onderdeel. Gulliver, die sinds 2011 de leiding heeft over HSBC, zei verder geen belastingvoordeel te hebben geboekt op de financiële constructie via Panama. Die werd volgens hem in 2009 opgeheven. De topman zag zijn beloning afgelopen jaar met 5 procent dalen, naar 7,6 miljoen pond.