Nieuws Actueel

Topman KPMG stapt op

Rik Nizet 12 mei 2014

Jurgen van Breukelen treedt terug als bestuursvoorzitter van KPMG Nederland. Dat maakte het in opspraak geraakte accountants- en adviesbureau maandag bekend. Wie Van Breukelen opvolgt, is nog niet bekend.Lees ook:KPMG op het matje geroepenTopman besmeurt reputatie KPMG

KPMG probeert schoon schip te maken na een reeks schandalen. Zo moest het bedrijf diep door het stof in de omkopingszaak rond bouwbedrijf Ballast Nedam en werd het zelf onderwerp van een justitieel onderzoek naar mogelijke belastingontduiking bij de bouw van zijn nieuwe hoofdkantoor. Van Breukelen zelf raakte ook in opspraak. Hij zou de drijvende kracht zijn geweest achter een omstreden beleggingsclub van topmanagers bij KPMG.

Van BreukelenVan Breukelen, die in 1994 begon bij KPMG en in oktober 2012 bestuursvoorzitter werd, vertrekt naar eigen zeggen om te voorkomen dat te veel aandacht ,,blijft steken'' rond zijn persoon. Daardoor dreigen de veranderingen die nodig zijn bij het bedrijf naar de achtergrond te worden gedrongen. Hij beraadt zich ,,in nauw overleg met KPMG'' op zijn toekomst.

Geschaad"Voorop staat het belang van onze klanten, onze medewerkers en ons kantoor'', aldus de scheidende topman. "Dat belang is geschaad en moet hersteld worden.'' President-commissaris Erik Weusten van KPMG zei het vertrek van de topman te betreuren. Hij voegde er evenwel aan toe dat de beslissing ,,getuigt van moed en wijsheid''.

Het is de bedoeling dat "op korte termijn'' een nieuwe topman wordt voorgedragen. Die zal allereerst werk moeten maken van een nieuwe bestuursstructuur, die al op 1 oktober klaar moet zijn. KPMG nam vorige maand voormalig ING-topman Jan Hommen en advocaat Jaap de Keijzer in de arm om het kantoor daarbij te adviseren.