Nieuws Actueel

Topoverleg over Griekenland hervat

Van onze redactie 25 juni 2015

Image 5029684

Ook de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, de baas van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zitten aan tafel. Bronnen in Brussel spreken over ,,constructieve'' gesprekken, maar verzuchten ook dat er nog veel werk moet worden verzet.

De politieke leiders proberen een doorbraak te forceren zodat later donderdag de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) hun zegen kunnen geven aan een akkoord.

Veel rode strepen

Athene leverde maandag nieuwe hervormings- en besparingsplannen in bij zijn geldschieters (de eurolanden, de ECB en het IMF), die deze de afgelopen dagen doorberekenden en toetsten. Woensdag circuleerden documenten met veel rode strepen. Met name de hervormingen van het Griekse pensioenstelsel gaan niet ver genoeg en op zijn beurt wil Griekenland dat de geldschieters op enige manier de enorme Griekse schuldenberg verlichten.

Al maanden lopen gesprekken tussen de partijen stroef, maar kwamen de laatste weken in een stroomversnelling. De tijd dringt namelijk: het Griekse noodprogramma loopt aan het einde van de maand af, een verlenging ervan of een nieuw akkoord moet langs een aantal parlementen ter goedkeuring én Griekenland moet een flinke afbetaling doen en heeft daar het geld niet voor.

EPA