Nieuws Actueel

Torenhoge boetes voor grootste cruiseschip Oasis of the Seas (video)

Van onze redactie 13 oktober 2014

Werknemers hadden geen werkvergunning of werden onderbetaald en vermoedelijk is de arbeidstijdenwet overtreden. De eigenaar van het schip kan boetes van enkele tonnen tegemoetzien.

Dat heeft de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maandag bevestigd na een bericht hierover van de regionale omroep RTV Rijnmond.

Het schip Oasis of the Seas werd de afgelopen 2 weken grondig gerenoveerd. ,,Om het werk uit te voeren zijn honderden mensen ingevlogen'', meldde een woordvoerder van SZW. ,,Tijdens de controles die vorige week al plaatsvonden bleken bijvoorbeeld 48 mensen geen geldige tewerkstellingsvergunning te hebben.'' Dat komt volgens hem neer op 48 keer een boete van 12.000 euro.

Royal Caribbean Cruises in Miami (VS) is de reder/eigenaar van 's werelds grootste cruiseschip. Omdat de werkzaamheden aan het schip binnen 2 weken af moesten zijn, had de inspectie vooraf aan dienstverlener UWV gevraagd om extra capaciteit zodat werkvergunningen op tijd konden worden verstrekt. ,,We hadden dus alle reden om aan te nemen dat het goed zou gaan. Toch ontdekten inspecteurs tijdens de controles veel overtredingen'', aldus de woordvoerder. Het gaat vooral om werknemers uit Zuid-Amerika en Azië.

De werkzaamheden zijn maandag zo goed als afgerond. Dinsdagmiddag vertrekt Oasis of the Seas vanaf de Wilhelminakade in Rotterdam om het ruime sop te kiezen. Het doet daarna de haven van Southampton aan.