Nieuws Actueel

Tot 20 jaar cel voor 'James Bond'-smokkel

Van onze redactie 5 december 2014

Ze werden schuldig bevonden aan een spectaculaire poging om meer dan 100 kilo cocaïne te smokkelen. De drugs zaten verstopt bij de schroef van een vrachtschip. Duikers hadden die daar midden in de nacht moeten weghalen met een onderwaterscooter. ,,Het was als iets uit een film van James Bond'', aldus de de Britse National Crime Agency vrijdag.

Zwaarste straf De lading cocaïne was volgens justitie tientallen miljoenen waard. De zwaarste straf is voor de 68-jarige Henri van D. uit Aalsmeer. Zijn zoon en kleinzoon stonden ook terecht, maar werden vrijgesproken. Arnold van M. werd veroordeeld tot 16 jaar cel.

De Britse autoriteiten hadden in mei 108 kilo cocaïne gevonden bij het schip Cape Maria, dat uit Colombia kwam. Het schip lag voor anker in een baai aan de westkust van Schotland. In een nabijgelegen hotel werden 3 Nederlanders opgepakt. De politie nam duikmateriaal, een opblaasboot en een onderwaterscooter in beslag. Van D. werd een dag later gearresteerd in Aalsmeer. Hij had schip vanuit huis gevolgd. In augustus werd hij uitgeleverd.

Eerdere pogingen Uit onderzoek bleek dat het Colombiaanse schip dit jaar 2 keer eerder in Groot-Brittannië was. Bij het 2e bezoek, in maart, sliepen de 4 verdachten ook in een hotel in de buurt. Het is niet bekend of ze toen ook drugs wilden smokkelen.

Op de computer van Van D. werd ook informatie gevonden over 2 andere schepen. Bij een daarvan werd in april 148 kilo cocaïne gevonden bij de schroef. Dat was in de haven van Rotterdam. Het schip voer door naar Engeland. Wederom sliepen de verdachten daar in de buurt. Bij het andere schip vond de Nederlandse douane in maart 123 kilo cocaïne.

Hoofdverdachte Van D. was rond de eeuwwisseling hoofdverdachte in een grote drugszaak. Hij werd ervan verdacht van maart 1995 tot juni 1999 betrokken te zijn geweest bij de export van 500 kilo synthetische drugs met een straatwaarde van 170 miljoen gulden. De pillen werden volgens justitie afgezet op de Britse markt. De man werd echter vrijgesproken, mede door blunders van justitie.