Nieuws Actueel

Tot 6,5 jaar cel geëist in Andesproces

Van onze redactie 7 januari 2015

Het OM wil dat Willem Holleeder een celstraf van 1,5 jaar krijgt opgelegd. Ook wil het OM dat hij nog 1095 dagen van een vorige veroordeling uitzit. Holleeder zou betrokken zijn geweest bij een poging tot afpersing van een gewezen voorman van de Hells Angels. Ook zou hij misdaadjournalist Peter R. de Vries ernstig hebben bedreigd. Omdat hij deze misdrijven in zijn proeftijd heeft gepleegd, wil het OM dat de rechtbank zijn voorwaardelijke vrijlating ongedaan maakt. Holleeder had in een vorige afpersingszaak negen jaar cel gekregen en kwam in januari 2012 na zes jaar zitten voorwaardelijk vrij.

Politie en justitie startten in 2010 een onderzoek naar de veronderstelde misdaadorganisatie. Het leeuwendeel van het bewijs wordt gevormd door talloze afgeluisterde gesprekken. De verdachten waanden zich volgens het OM onaantastbaar.

Bij het witwassen van miljoenen misdaadgeld zijn K. en Vrij vermoedelijk geholpen door enkele horlogehandelaren die zich daarvoor leenden en hen dus faciliteerden. Twee ex-vriendinnen en Angela van H., de huidige vriendin van Danny K., hebben volop geprofiteerd van K.'s criminele verdiensten en zich op die manier schuldig gemaakt aan witwassen. Tegen de drie vrouwen is tot twee jaar cel geëist.