Nieuws Actueel

Total verkoopt nog meer onderdelen

Lotte Grimberg 22 september 2014

Het Franse energieconcern Total wil nog eens voor 10 miljard dollar (7,8 miljard euro) aan onderdelen verkopen. De stap, die maandag werd aangekondigd, moet samen met allerlei kostenbesparingen leiden tot een hogere winstgevendheid.

KleefstoffenDe verkoop komt bovenop de doelstelling om tussen 2012 en dit jaar voor 15 à 20 miljard aan bezittingen van de hand te doen. Daarvan is tot dusver 16 miljard dollar gerealiseerd. De resterende 4 miljard dollar is "onderweg'', zei financieel directeur Patrick de la Chevardière in een toelichting. Afgelopen vrijdag werd nog bekendgemaakt dat het Franse chemieconcern Arkema 1,7 miljard euro overheeft voor kleefstoffenproducent Bostik, een dochterbedrijf van Total.

Bestuurders van Total praten later in de week met de vakbonden over de voorgenomen inkrimping van de Europese raffinage en petrochemie met 20 procent in de periode tot en met 2017. Volgens De la Chevardière is Total niet van plan om het personeelsbestand in Frankrijk in te krimpen.

PijpleidingenTotal kondigde in juli al ingrepen aan na een teleurstellend tweede kwartaal. Het concern kampte in die periode met een door onrust vrijwel stilgevallen productie in Libië en lekkages bij het grote Kashagan-project in Kazachstan. Maandag gaf het concern aan dat het project pas in 2016 zal gaan produceren. In de tussentijd worden de pijpleidingen vervangen.

DoelstellingVelden in Angola en Abu Dhabi dragen volgend jaar evenmin bij aan de productie. Total verlaagde mede daarom de productieraming voor 2015 van 2,6 miljoen vaten per dag tot 2,3 miljoen vaten. Ook de doelstelling voor de langere termijn werd verlaagd, van 3 miljoen vaten per dag in 2017 tot 2,8 miljoen stuks.