Nieuws Actueel

'Tourpubliek krijgt last van acties politie'

Van onze redactie 18 juni 2015

Image 5011309

Dat zeggen de voormannen van twee grote politievakbonden tegen deze krant. De organisatie van de Tourstart zegt de situatie in de gaten te houden.

Volgens Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP moet het publiek er ernstig rekening mee houden dat de Tourstart verstoord zal worden door actievoerdende politiemensen. ,,De Tour kan de Tour zijn en op niemand wachten, maar men gaat last krijgen van onze acties."Van de Kamp benadrukt dat de openbare orde niet in gevaar zal komen. Hoe de acties er precies uit zullen gaan zien wil hij niet vertellen. ,,Daarover zijn we op dit moment met onze achterban in gesprek. Ook onderzoeken we wat er juridisch mogelijk is."

Politievakbonden liggen al maanden overhoop over de cao met minister Van der Steur (Veiligheid & Justitie). Sinds de onderhandelingen stilliggen voert de politie acties. Eerder werd de voetbalwedstrijd Feyenoord - Vitesse verboden door de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, omdat agenten dat duel aangrepen om actie te voeren.Zover zal het in Utrecht niet komen. Maar dat het publiek er niet blij mee zal zijn is duidelijk, stelt Albert Springer van vakbond NPB. ,,We gaan geen spandoeken ophangen om ons punt te maken. Die tijd is echt voorbij. Wat we precies gaan doen is nog niet helemaal duidelijk. Maar de Tour de France gaat absoluut merken dat we actievoeren."

Volgende week donderdag maakt de politie meer bekend. Van de Kamp: ,,Dan zal de organisatie horen wat we van plan zijn. Het zou me niet verbazen als ze een kort geding aanspannen om de acties te laten verbieden. Dat merken we dan snel genoeg."De organisatie van de Tourstart zegt de ontwikkelingen af te wachten. ,,We houden een vinger aan de pols. Het is voorlopig aan de politievakbonden en de medewerkers van de politie zelf. We gaan er vanuit dat de openbare orde niet in gevaar komt."